Un producător chinez plănuiește să se extindă în Europa cu o mașină care se reîncarcă în 3 minute

După BYD, piața europeană de mașini electrice se pregătește să întâmpine sosirea unui nou producător chinez: Firefly, un sub-brand al Nio. O incursiune pe piață care ar putea avea loc încă din 2025. Producătorul este deja un jucător în China, cu aproximativ 30.000 de vehicule vândute pe trimestru. Dar, de acum înainte, marca caută să-și extindă influența în Europa cu o ofertă mai accesibilă. Atât de accesibilă încât primul model al sub-brandului ar fi disponibil pentru o sumă „între 100.000 și 200.000 de yuani”. Dacă urmărim conversiile curente, suma pe pământ european ar fi cuprinsă între 12.832 și 25.666 euro. Un calcul care ar trebui totuși primit cu prudenţă. Prețul poate crește în Europa din cauza taxelor vamale și a altor costuri de import.
Cert este că brandul chinez are ambiție. Potrivit producătorului, una dintre cele mai uimitoare caracteristici ale acestui nou model este capacitatea de încărcare ultra-rapidă. Datorită stațiilor de schimb de baterii dezvoltate de Nio, vehiculele Firefly pot fi reîncărcate în doar trei minute. Această tehnologie, deja implementată în China și parțial în Europa (în principal în Germania, Norvegia și Suedia), ar putea transforma percepția viitorilor cumpărători cu privire la mașinile electrice prin rezolvarea problemei timpului de încărcare, unul dintre principalele obstacole în calea adoptării lor în masă. Firefly va beneficia, așadar, de inovațiile tehnologice ale Nio, partajând accesul la stațiile de schimb de baterii și la stațiile de încărcare ultra-puternice pe care Nio le instalează treptat în China și Europa. În plus, va fi vândut în dealeriile Nio existente, reducând costurile de distribuție și profitând de infrastructura deja existentă.
Primele livrări ale modelului Firefly sunt planificate pentru prima jumătate a anului 2025. Deși detaliile despre design și specificațiile tehnice sunt încă secrete, William Li, președintele Nio, a indicat că modelul va fi „o mașină mică”. (www.lalibre.be – 12 iunie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (13 iunie)