Încălzirea globală face ca somonii să migreze până în Arctica

REUTERS/Environmental Protection Agency/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ANIMALS ENVIRONMENT)

RADOR RADIO ROMÂNIA (14 iunie) – Un studiu recent dezvăluie că somonii încep să migreze în masă către Oceanul Arctic, ca urmare a încălzirii globale. Vești nu prea încurajatoare. Migrația somonului este un fenomen complex, jucând un rol esențial în ciclul lor de viață și în întregul ecosistem acvatic. Somonul eclozează în general în râuri sau pâraie, din cuiburile săpate pe fundul acestor căi navigabile. În funcție de specie, alevinii rămân în apă dulce câteva luni sau câțiva ani, timp în care se hrănesc și se dezvoltă. Odată ce ajunge la un anumit stadiu de dezvoltare, somonul tânăr suferă apoi modificări fiziologice care îi permit să supraviețuiască în apă sărată. Apoi migrează către ocean, unde își va petrece cea mai mare parte a vieții adulte. Această migrație este adesea lungă și periculoasă, somonul confruntându-se cu numeroase obstacole și prădători. Odată ajuns la mare, somonul se hrăneşte din abundență și continuă să crească, putând parcurge distanțe mari, uneori câteva mii de kilometri, în căutarea hranei. Durata șederii lui pe mare variază în funcție de specie, în general între un an și patru ani.
Somonii adulți se întorc în râurile lor natale pentru a se reproduce, o migrație de întoarcere ghidată de un simț olfactiv foarte dezvoltat. Această călătorie se dovedește a fi la fel de obositoare ca și cea spre mare, peștii fiind nevoiți să înoate contra curenților repezi, să traverseze diguri și să evite prădătorii. Ajunse la destinație, femelele își depun ouăle în cuiburi noi, pe care masculii le fertilizează. După depunere, majoritatea somonilor din Pacific mor, oferind nutrienți esențiali ecosistemului râului. În schimb, somonul de Atlantic poate supraviețui mai multor cicluri de reproducere. Ultimele studii științifice confirmă acest lucru: creșterea temperaturilor cauzată de schimbările climatice creează noi coridoare, permițând somonului să-și extindă raza de acțiune, limitată anterior la Pacific și Atlantic. Însă în ultimii ani, peștele a fost capturat din ce în ce mai mult (în mod accidental) în Arctica, o zonă oceanică în care era aproape absent, specia tolerând cu greutate apele foarte reci.
Potrivit unui studiu publicat în „The Global Change Biology”, condițiile calde de la sfârșitul primăverii din nord-vestul Alaskăi ar fi atras populațiile de somoni în Arctica. Și dacă aceste condiții au persistat vara în nord-estul Alaskăi, somonii au fost apoi liberi să-și continue drumul spre Canada.
Oamenii de știință estimează că, începând cu 2040, condițiile care permit somonului să migreze în Oceanul Arctic ar putea deveni comune.
Somonul joacă un rol cheie în ecosistemele acvatice, inclusiv în râuri și oceane. Pe măsură ce mor după reproducere, ei furnizează nutrienți marini fluxurilor de apă dulce, susținând creșterea plantelor și animalelor. Dar populațiile de somon se confruntă cu multe amenințări , începând cu schimbările de temperatură legate de schimbările climatice, care afectează și condițiile oceanului. Pescuitul excesiv, pierderea habitatului (inclusiv construcția de baraje) și poluarea fluvială amenință, de asemenea specia, reducând numărul somonilor de reproducție.

(www.sciencepopst.fr – 13 iunie)/rcostea