Ploile torențiale, vijeliile și grindina au produs pagube importante

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Ploile torențiale, vijeliile și grindina au produs pagube importante aseară, în mai multe județe din sudul și vestul țării, care au fost avertizate cu cod roșu și portocaliu de intemperii. O alertă de vreme severă imediată a fost emisă și pentru București și Ilfov. În județul Dolj, mai multe drumuri naționale au fost blocate de copacii rupți de vânt. La Craiova au fost evacuate parcurile, iar pasajele au fost închise. Furtuna a inundat mai multe străzi și a fost oprită circulația tramvaielor. Un cod roșu de vreme severă a fost și în județul Mehedinți, de unde transmite corespondentul RRA, Mihai Bădescu.
Reporter: Furtuna de o violență extremă, cu rafale de vânt de 70-80 km/h și grindină de mărimea unui ou de porumbel, a spulberat acoperișuri și a rupt zeci de copaci care au căzut pe 13 autoturisme. Au fost smulse și acoperișurile a două școli, iar unul dintre acestea a avariat o locuință.
-: Stau la parter aici, au căzut acoperișuri și pomii aceștia au căzut pe toate mașinile. Grindină mare, cât ouăle de porumbel.
-: A fost urgie.
-: N-am văzut în viața mea.
Reporter: Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență și cei ai Primăriei au trimis zeci de echipaje care să intervină pentru înlăturarea efectelor furtunii.
Cristian Mură, viceprimar: În momentul de față avem în jur de 10 echipe care sunt în diferite puncte din oraș, unde intervin pentru degajarea căilor de acces sau scoaterea apelor din subsolul unor locuințe. Au fost mult mai mulți copaci care au blocat căile de acces. Au căzut mai multe acoperișuri de la case și două școli.
Daniela Înțeleptu, purtătorul de cuvânt al ISU: La nivelul județului Mehedinți au fost înregistrate peste 61 de apeluri din partea cetățenilor. Pompierii mehedințeni intervin pentru îndepărtarea copacilor de pe carosabil, de pe mașinile cetățenilor, dar și evacuarea apei din mai multe gospodării.
Reporter: În zonele rurale, grindina a distrus sute de hectare de grâu și orz care erau aproape de recoltat, dar și culturi de porumb, floarea-soarelui, legume, vii și pomi fructiferi./RADOR RADIO ROMÂNIA/astanimir/denisse

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (14 iunie)