Continuă probele orale la limba română din cadrul examenului de bacalaureat

Realizator: Ciprian Sasu – Marți continuă probele orale la limba română din cadrul examenului de bacalaureat. Candidații care au intrat luni la evaluare susțin că subiectele nu au fost dificile, însă o mare provocare a reprezentat-o depășirea emoțiilor.
-: Aștept să intru. Am puține emoții, pentru că nu știu cum o să fie, dar o să mă descurc. Am făcut pregătire la liceu, nu am făcut meditații, și așteptăm să vedem cum o să fie.
-: A fost chiar foarte bine, nu mă așteptam. Emoțiile au fost foarte mari, dar, până la urmă, m-am descurcat. Am avut la primul exercițiu să spun cine este receptorul și a fost totul chiar foarte bine. Am scăpat și de emoții pe parcurs.
Realizator: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română va continua și miercuri, după care vor urma, pe rând, probele la limba maternă, competențe digitale și limbă străină. Examenele scrise vor începe la 1 iulie. Oficialii din educație dau asigurări că măsurile luate pentru această sesiune de bacalaureat vor reduce semnificativ posibilitățile de fraudă. Toate probele sunt monitorizate audio-video, iar evaluarea lucrărilor scrise se va face doar pe platforma digitalizată – a declarat, la Radio România Actualități, secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion.
Sorin Ion: Măsurile de siguranță se încadrează pe două paliere: o dată, la susținerea examenului în sala de clasă, și, ca de fiecare dată, vom monitoriza audio-video toate probele de examen. Iar în ceea ce privește măsurile de siguranță la evaluarea propriu-zisă, de data aceasta, prin utilizarea platformei, aș spune că riscul de fraudă este zero, pentru că este absolut imposibil să stabilești vreo legătură între cel care susține examenul și cel care corectează lucrarea. Este bine știut de acum că lucrările se distribuie aleatoriu în țară, la doi profesori situați în colțuri diferite ale țării. Nu există legătură nici între profesorii evaluatori și nici între profesorul evaluator și candidat. Pe de altă parte, însă, suntem din nou foarte atenți și la mijloacele mai moderne de fraudă din sala de examen. Tehnologia a evoluat, iar noi încercăm să ținem pasul cu aceasta./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 18 iunie)