Doi parlamentari români solicită Guvernelor Suediei şi României ajutor în soluţionarea unui caz de preluare abuzivă a unor copii

Realizator: Ciprian Sasu – Parlamentarii PSD și PNL Titus Corlățean și Ben-Oni Ardelean solicită Guvernelor Suediei și României să se implice în soluționarea cazului cetățenilor români ai căror copii ar fi fost preluați abuziv de asistența socială suedeză, din cauza unui presupus comportament violent în cadrul familiei. Deși acuzațiile sunt infirmate atât de părinți, cât și de copii, situația trenează de peste un an și jumătate.
Reporter: Alina Stănuță – Timp de un an și jumătate, pe canale diplomatice, parlamentarii au încercat soluționarea acestui caz, însă fără rezultat.
Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă din Senat: La 2 decembrie, asistența socială din Suedia intervine și ridică de la școală cele două fete, Sara și Diana. De la acel moment, familia trăiește o adevărată dramă. De la ce a plecat toată situația: într-o discuţie în familie, fetița cea mare, Sara, solicită imperativ părinților să i se cumpere un machiaj și un smartphone. Părinții au preferat să nu dea curs acestei solicitări. Fata a amenințat că, dacă nu i se va da curs solicitării, va spune la școală că ei suferă de acte de violență în familie.
Reporter: Titus Corlățean și Ben-Oni Ardelean arată că, în opinia lor, nu este doar un tratament abuziv aplicat unei familii de români, dar și o încălcare a normelor de bază ale dreptului internațional în materie. În consecință, cei doi parlamentari solicită guvernului suedez respectarea angajamentelor internaționale. De asemenea, cer să dea curs solicitărilor României de repatriere imediată a celor două fete, care sunt ținute împotriva voinței lor și a părinților de autoritățile suedeze./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 18 iunie)