Realizator: Ciprian Sasu – În sistemul bancar românesc există un nivel de lichiditate foarte ridicat, iar depozitele cresc într-un ritm mai alert decât creditele. Reprezentanții băncilor susțin că numărul clienților în relația cu banca a crescut și că importantă este diversificarea produselor de investiții la care consumatorii au acces. Sistemul bancar se așteaptă ca dobânzile să mai scadă în partea a doua a anului și, totodată, să crească ritmul de creditare la un nivel mai mare decât anul trecut. Iulian Olescu a urmărit luni o conferință unde au participat reprezentanții câtorva dintre cele mai importante bănci românești.
Reporter: Sistemul bancar românesc este sănătos, foarte rezilient, cu solvabilitate și lichiditate bune, cu depozite și profitabilitate în creștere, a declarat Bogdan Neacșu, președintele Asociației Române a Băncilor. El a adăugat că anul trecut s-a înregistrat un ritm de creștere a creditării de 10,2 – 10,5%, iar în 2024, până la sfârșitul lunii aprilie, un ritm de 5,8 – 6%, însă așteptările sunt ca acest indicator să se îmbunătățească în a doua parte a anului. Bogdan Neacșu spune că băncile sunt mult mai bine pregătite să facă față unor posibile turbulențe.
Bogdan Neacşu: Intermedierea financiară sau nivelul de incluziune financiar, dacă e să ne raportăm la populație, a cunoscut un ritm semnificativ. De exemplu, în cazul incluziunii financiare, ne apropiem deja la un nivel de aproape 70%. Dacă ne uităm acum 10 ani de zile, cred că vorbeam de un nivel de sub 50%. Cred că sunt pași importanți pe care sistemul bancar din România îi face tocmai pentru a sprijini această creștere economică. Cert este că vorbim de un sistem bancar sănătos, foarte rezilient. Solvabilitatea este undeva la 23%, dacă este să ne uităm acum, lichiditatea sistemului este foarte mare în continuare, depozitele sunt într-o creștere fulminantă, lucru care dovedește o sănătate, dacă vreți, a unui sistem financiar.
Reporter: Bogdan Neacșu a mai precizat că băncile trebuie să fie foarte atente la partea de consum, pentru că s-a revigorat destul de mult în ultimele două luni, lucru ce poate pune presiune pe inflație, dar și la ceea ce se întâmplă în regiune, pentru că alegerile nu s-au terminat încă, și la politicile fiscale./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 18 iunie)