L’ EQUIPE: Euro 2024: România surclasează Ucraina

Ultra-eficientă, România a surclasat luni Ucraina la München (3-0) în debutul la Euro, și a preluat conducerea în grupa E. Ucraina, în ciuda posesiei copleșitoare, a fost neputincioasă

Lovitură dură pentru Ucraina. Băieții lui Serghei Rebrov, care joacă în prima competiție majoră de la începutul invaziei ruse din februarie 2022, au ratat debutul la Euro 2024. România, eficientă în ambele jumătăți de teren, a câștigat prima sa victorie la un Eurocampionat din 2000 încoace.

Prima jumătate de oră nu a oferit un mare spectacol, Ucraina încercând să impună ritmul meciului, fără a reuși cu adevărat să accelereze. Zbirna a pierdut treptat controlul meciului, în timp ce România a fost mai întreprinzătoare, mai ales la pressing. Până ce i-a surprins pe ucraineni: la o intervenție slabă a lui Andrei Lunin, pus în dificultate de Matvienko, mingea a ajuns la picioarele lui Dennis Man, care l-a servit pe Stanciu. Căpitanul românilor Stanciu a deschis scorul cu un șut superb din dreapta în colțul de sus (min. 29).

România a continuat să pună presiune asupra adversarului, cu un șut al lui Man ușor deviat de Stepanenko (locul 39), apoi o bară transversală găsită de Stanciu pe colțul care a urmat (min 40). Ucrainenii, în ciuda posesiei de 70%, nu au existat ofensiv, în afară de o centrare greu deviată de Drăgușin deasupra porții sale (min. 36), urmată de un șut din poartă a lui Mudrik (min. 37).

Ucraina a început repriza secundă cu multă alertă ofensivă, și s-a trezit rapid cu un contraatac încheiat cu o altă lovitură a lui Răzvan Marin, pentru care Lunin nu este chiar lipsit de vină (min. 53). Echipa lui Edi Iordănescu nu s-a oprit aici, și a triplat avantajul prin Drăguș, patru minute mai târziu.

Stanciu a fost din nou periculos la o lovitură liberă centrată ușor pe lângă poartă (min. 69). Timida trezire ucraineană de la finalul meciului, caracterizată prin două șuturi ale lui Nita (min. 77, 80), și o bară a lui Iaremciuc (min. 90 + 2), nu a schimbat nimic în soarta meciului.

Cu acest succes, România obține prima sa victorie la Euro după ediția din 2000 (3-2 împotriva Angliei).

https://www.lequipe.fr/Football/Actualites/Euro-2024-la-roumanie-surclasse-l-ukraine/1475393

Traducerea: Ruxandra Lambru

L’ EQUIPE (Franța) – 17 iunie