Madonna, Monica Bellucci, Angelina Jolie… La Nisa, fotografa Bettina Rheims expune ipostaze ale graţiei feminine

Expoziția „De ce m-ai abandonat?” a fotografei Bettina Rheims, care cuprinde aproximativ treizeci de portrete de femei, este vizibilă până pe 29 septembrie la Muzeul de Fotografie din Nisa. De la starul pop Madonna la actrița Angelina Jolie, fotografa franceză Bettina Rheims expune de sâmbătă la Muzeul de Fotografie din Nisa aproximativ treizeci de portrete ale unor femei sublime, tulburătoare și emoționante. Inițial, aceste imagini au fost comenzi, produse între 1994 și 2013 pentru reviste, reclame, coperta unui album sau lansarea unui film, spune artista în vârstă de 71 de ani, care a semnat portretul oficial al președintelui francez Jacques Chirac în 1995.
„Acestea sunt imagini care nu sunt făcute pentru a dura”, explică ea. Dar „din când în când, iau o imagine, pe care o scot din destinația inițială (…) gândindu-mă că poate merită puțin mai mult, poate că merită să mă însoțească mai departe”.
La fel ca posterul expoziției, care o înfățișează pe actrița Kristin Scott Thomas uitându-se atent în cameră în timp ce își scoate o perucă blondă, fiecare portret este pus în scenă cu atenție, cu o muncă meticuloasă de pregătire pentru a crea un univers pentru fiecare dintre „aceste fete care sunt fotografiate în fiecare zi, de către cei mai mari fotografi din lume”.
În ciuda pregătirii, se creează o punte între fotograf și subiectul său pentru a obține „găsirea a ceva unic, a ceva diferit”, explică Bettina Rheims, povestind cum a surprins-o pe tânăra actriță Monica Bellucci cum golea o sticlă de ketchup pe nişte spaghetti sau pe Rose MacGowen intrând într-o cadă plina cu trandafiri.
„Nu sunt aici pentru a le prinde în capcană”, adaugă artista, în timp ce senzualitatea ipostazei poate părea și ea foarte sugestivă. „Este un schimb, o relație de mare intimitate. Sunt conștientă că există o linie roșie și nu trece de cealaltă parte. Ele știu și asta le face să se deschidă”. Expoziția poate fi vizitată până pe 29 septembrie.
(www.lefigaro.fr – 18 iunie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (19 iunie)