2024. június 19.

Ma érkezik Bukarestbe Olaszország elnöke

Sergio Mattarella hivatalos látogatásra jön a román fővárosba, miután tegnap a Moldovai Köztársaságban, Kisinyovban tett látogatást. A látogatásra Klaus Iohannis román államfő meghívására kerül sor. Az eseményről a közsdzolgálati rádió tudósítója, Oana Bâlă így számolt be a rádió reggeli hírműsorában:
A két államfő ma az európai és globális fejleményekkel kapcsolatos kérdéseket vitatja meg, különös tekintettel az Európai Unió stratégiai menetrendjére és a biztonsági helyzetre. Sergio Mattarella olasz elnök hivatalos látogatása a két ország közötti legmagasabb szintű párbeszéd folytatása, idén Románia és Olaszország a diplomáciai kapcsolatok felvételének 145-ödik, illetve a nagykövetségi szintű kapcsolatok felvételének 60-adik évfordulóját ünnepli.
Az olasz elnök bukaresti látogatása megerősíti a megszilárdult stratégiai partnerség fontosságát, a kétoldalú együttműködés számos területének dinamizmusát, az olaszországi román közösség és a romániai olasz közösség társadalmi és gazdasági életéhez való hozzájárulást, valamint az európai, euroatlanti és nemzetközi fórumokon való közös megközelítést. (Radio România Actualităţi)

Hogyan védekezzünk a kánikula ellen?

A hőhullám, amely az elkövetkező napokban az ország nagy részét érinti, a hét végén is folytatódik, és ezzel összefüggésben az Egészségügyi Minisztérium számos ajánlást bocsátott ki.
A közszolgálati rádió reggeli hírműsorában Nicoleta Turcu riporter ezeket foglalta össze: Az első és legfontosabb, hogy 11:00 és 18:00 óra között lehetőség szerint kerüljük el, hogy hosszabb ideig tartózkodjunk a napon. Napközben zuhanyozzunk melegen, anélkül, hogy vízzel törölgetnénk magunkat, és ha mégis kimegyünk a szabadba, viseljünk napszemüveget, világos színű, laza, természetes szálakból készült ruhákat.
Igyunk meg naponta 2 liter vizet anélkül, hogy megvárnánk a szomjúság beálltát. Meleg időben a legjobb, ha 15-20 percenként iszunk egy pohár vizet. Ne fogyasszunk alkoholt, mivel az elősegíti a kiszáradást és csökkenti a szervezet hőség elleni küzdőképességét. A magas koffein- vagy cukortartalmú italok sem jók, mivel vízhajtók. Ehelyett a friss gyümölcsök és zöldségek előnyösek, egy adag joghurt pedig ugyanolyan hidratáltságot eredményez, mint egy pohár víz.
Zárjuk be az ablakokat, amíg süt a nap, húzzuk be a függönyöket, és kapcsoljuk ki azokat a készülékeket, amelyekre nincs szükség. A légkondicionálókat a kinti hőmérsékletnél 5 fokkal alacsonyabbra kell állítani, és ha 32 fok felett van, ne használjunk ventilátort. Azoknak, akiknek nincs légkondicionáló berendezés az otthonukban vagy a munkahelyükön, azt tanácsoljuk, hogy naponta 2-3 órát töltsenek olyan helyeken, ahol van, például kereskedelmi egységek helyiségeiben.
Kerüljük az energiaigényes szabadtéri tevékenységeket, vigyázzunk a gyermekekre, az idősekre és a fogyatékkal élőkre, és tartsunk folyamatosan a kapcsolatot idős vagy fogyatékkal élő szomszédokkal, rokonokkal, ismerősökkel – tanácsolja az Egészségügyi Minisztérium az intézmény Facebook-oldalán közzétett tájékoztatóban is. (Radio România Actualităţi)

A szóbeli vizsgákkal folytatódik az érettségi

Ma és holnap az anyanyelvi szóbeli kommunikációs készségeket vizsgálják, ezt a tesztet csak a nemzeti kisebbségekhez tartozók teszik le, és kezdődnek a digitális készségvizsgák. Jövő héten a végzősök világnyelven való kommunikációs képességét értékelik, majd kezdődik a nagy izgalom az írásbeli vizsgák miatt. A közszolgálati rádió riportere Felicia Mocanu további részletekkel szolgált a rádió reggeli hírműsorában:
Az egyes jelöltek által a román, az anyanyelvi és a világnyelveken megtartott szóbeli kommunikációs készségfelmérő teszteken elért eredményeket a nemzeti vagy európai skáláknak megfelelően a megfelelő készségszint megállapításával fejezik ki.
Ezért nem adnak „megfelelt” vagy „nem felelt meg” jegyeket vagy osztályzatokat. Az írásbeli vizsgák július 1-jén, hétfőn kezdődnek a román nyelv és irodalom írásbeli vizsgával. A kötelező profilvizsga július 2-án, kedden lesz, majd július 4-én, csütörtökön következik a profil- és szakirányválasztás. Az anyanyelv és irodalom írásbeli vizsgára július 5-én, pénteken kerül sor.
Az első eredményeket július 8-án 12:00 óráig teszik közzé, a fellebbezéseket pedig ugyanezen a napon 12:00 és 18:00 óra között lehet benyújtani. A végleges eredményeket július 12-én hirdetik ki. Az országos érettségi vizsgán akkor nyilvánítanak sikeresnek egy jelentkezőt, ha az összes írásbeli vizsgán megfelelt, és legalább 5-ös osztályzatot kapott, valamint az írásbeli vizsgákon legalább 6-os átlagot ért el. (Radio România Actualităţi)

Ervin Székely