Coaliția de guvernare se reunește pentru a discuta despre data alegerilor prezidențiale

Coaliția de guvernare se reunește, astăzi, pentru a discuta despre data alegerilor prezidențiale, pe fondul neînțelegerilor dintre PNL și PSD privind calendarul acestui scrutin.

Este prima întâlnire a liderilor coaliției după dublul scrutin din 9 iunie, iar președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat din nou astăzi că vor fi negocieri intense. Liberalii ar vrea ca alegerile prezidențiale să aibă loc spre sfârșitul anului, în noiembrie-decembrie, în timp ce social-democrații insistă să fie menținută data deja stabilită în coaliție, adică luna septembrie. Cătălin Purcaru are detalii în Radiojurnal.

Reporter: Cătălin Purcaru – Deși inițial au fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie, liberalii insistă pentru desfășurarea lor fie la finalul lui noiembrie, fie la începutul lunii decembrie. Ei argumentează că alegerile în septembrie vor perturba începutul anului școlar și se suprapun cu perioada de concedii.

Nicolae Ciucă, liderul PNL: Foarte multe mesaje de la cetățeni legate de faptul că luna septembrie înseamnă, practic, să înceapă campania în perioada vacanțelor, nu există timpul necesar pentru dezbateri și ca atare, apare așa, ca fiind ceva care se vrea grăbit, fără să se țină cont de relevanța funcției prezidențiale.

Reporter: Recent, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus ferm în ședința social-democraților că, dacă alegerile vor fi organizate la termen, nu va intra în competiția pentru Palatul Cotroceni. În discuțiile din această seară, de la Vila Lac, va fi abordat inclusiv subiectul unui candidat comun. Liberalii le propun social-democraților funcțiile de premier, de președinte al Senatului sau al Camerei Deputaților și un portofoliu de comisar european în schimbul susținerii lui Nicolae Ciucă la alegerile prezidențiale. Social-democrații spun însă că, în mod tradițional, PSD a avut propriul candidat la toate alegerile pentru fotoliul de la Cotroceni./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 iunie