Nikol Paşinian și Recep Tayyip Erdoğan și-au anunțat intenția de a reglementa în totalitate relațiile dintre Armenia și Turcia

În cadrul unei convorbiri telefonice care a avut loc marți, premierul Armeniei, Nikol Paşinian, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, și-au declarat voința politică în favoarea soluţionării relațiilor bilaterale, fără să existe unele condiții prealabile. „La 18 iunie, prim-ministrul Armeniei, Nikol Paşinian, a avut o convorbire telefonică cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan. Părțile și-au subliniat voința politică cu privire la reglementarea completă a relațiilor dintre Armenia și Turcia, fără nicio precondiție”, a precizat Serviciul de presă al guvernului armean.

Paşinian și Erdoğan „au subliniat importanța continuării întrevederilor reprezentanților speciali ai celor două țări și au salutat acordurile încheiate până în momentul de faţă”. Cei doi „au apreciat favorabil dialogul în desfăşurare dintre reprezentanții de rang înalt ai Armeniei și Turciei. „Au discutat, de asemenea, cele mai de actualitate evenimente din regiune și de pe agenda internațională”, a menționat guvernul armean.

De asemenea, se mai menţionează faptul că, în timpul convorbirii, Paşinian l-a felicitat pe Erdoğan cu ocazia sărbătorii Kurban Bayram, iar președintele turc l-a felicitat pe prim-ministrul armean cu ocazia apropiatei sărbători armene Vardavar, Schimbarea la Față a Domnului. Președintele turc i-a transmis, de asemenea, condoleanțe premierului Paşinian, pentru victimele înregistrate în urma inundațiilor din regiunile de nord ale Armeniei.

În momentul de faţă nu există relații diplomatice între Armenia și Turcia, iar granița a fost închisă din 1993, la inițiativa Ankarei, din cauza conflictului din Nagorno-Karabah. Pe 14 ianuarie a avut loc la Moscova prima întâlnire a reprezentanților speciali ai Armeniei și Turciei. Ulterior, reprezentanții speciali ai Armeniei și Turciei responsabili de normalizarea relațiilor, Ruben Rubinian și Serdar Kılıç, au convenit să asigure, cât mai curând posibil, trecerea frontierei terestre dintre Armenia și Turcia pentru cetățenii țărilor terțe, care vizitează aceste țări, precum și să deblocheze transportul aerian direct de mărfuri între Armenia și Turcia./vdraguta/dstanesc

www.interfax.ru – 19 iunie