2024. június 20.

Amerikai rakétaelhárító-rendszer átadásával segítené Románia Ukrajnát

A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ma 13:00 órától ülésezik a Cotroceni-palotában. A napirendi pontok között szerepel az Ukrajnának Patriot rakétarendszer biztosításának lehetőségéről szóló megbeszélés. Az ülés végén Klaus Iohannis elnök várhatóan bejelentést tesz, azzal kapcsolatosan is, hogy korábban jelöltette magát a NATO vezetésére. A részletekről a közszolgálati rádió tudósítója, Oana Bâlă így számolt be a rádió reggeli hírműsorában:

A Legfelsőbb Honvédelmi Tanács tagjai megvizsgálják annak lehetőségét, hogy Patriot rakétarendszert adományozzanak az ukrán fegyveres erőknek, miután Joe Biden amerikai elnök arra kérte az ilyen rendszerekkel rendelkező európai NATO-tagállamokat, hogy fontolják meg néhány ilyen rendszer adományozását Ukrajnának. Klaus Iohannis államfő több mint egy hónappal ezelőtt Washingtonban, az amerikai elnökkel a Fehér Házban folytatott megbeszélése után azt mondta, hogy Románia megoldást fog találni egy Patriot-rendszer Ukrajnának való átadására, de akkor azt is hozzátette, hogy elfogadhatatlan, hogy országunk légvédelem nélkül maradjon. Marcel Ciolacu miniszterelnök is kommentálta azt a javaslatot, hogy Románia felajánlja a szomszédos országnak a Patriot rendszert, és hangsúlyozta, hogy ha egy rendszer Ukrajna egy részét lefedi, az nem jelenti azt, hogy nem fedi le hazánk területét. A mai CSAT ülésen Románia céljait is ismertetik a jövő hónapban Washingtonban megrendezésre kerülő NATO-csúcstalálkozóra, mivel országunk számára rendkívül fontos, hogy erős elrettentő erővel és teljes védelmi képességgel rendelkezzen. Másrészt Klaus Iohannis államfő tegnap kijelentette, hogy a CSAT tagjaival folytatott megbeszélések után választ ad az észak-atlanti szövetség vezetésére való jelölésére, mivel Magyarország és Szlovákia is bejelentette, hogy a holland Mark Rutte-t támogatja a NATO-főtitkári posztra. (Radio România Actualităţi)

Lecsökkent az iskolások száma

Az országos oktatási rendszerben az iskolai létszám a most zárult évben 6200 fővel, közel 3,5 millióra csökkent. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai azt mutatják, hogy ebben az időszakban az iskolai népesség közel fele az általános és középfokú oktatásban, közel egyharmada pedig a középfokú és korai oktatásban tanult. Az előző évhez képest az általános és középfokú oktatásban, valamint a szakképzésben csökkent a legjelentősebb mértékben a beiratkozás. Ugyanakkor a többi korcsoporthoz képest a 6-10 éves korosztályban volt a legmagasabb a beiskolázási arány. Az INS adatai szerint az iskolai népesség és a tanárok számának átlagos aránya 14 fő volt egy tanárra vetítve. (Radio România Actualităţi)

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) ügyeleti szolgálatot biztosít az ortodox pünkösdi ünnepek alatt

A vásárlók panaszait az ünnepek alatt is kivizsgálják és meghozzák a szükséges intézkedéseket. Az intézmény erről szóló sajtóközleménye szerint minden felmerülő helyzet esetén ajánlott a problémát békés úton rendezni a gazdasági szereplővel, de elutasítás esetén, vagy ha a fogyasztó jogait nem tartják tiszteletben, panaszt lehet tenni az ANPC-nél vagy más állami intézménynél. Más uniós tagállamokban, valamint Norvégiában és Izlandon székhellyel rendelkező légitársaságok által üzemeltetett járatokkal kapcsolatos problémák, illetve határokon átnyúló vásárlások esetén az Európai Fogyasztói Központ romániai kirendeltségéhez lehet fordulni. (Radio România Actualităţi)

A kormánykoalíció képviselői még nem hoztak döntést az elnökválasztás időpontjáról

Ezt koalíción belüli források tegnap este közölték a közszolgálati rádióval, miután a pártvezetők tanácskozása véget ért. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt szeretné, ha az elnökválasztást novemberben, a Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig azt, ha arra szeptemberben kerülne sor. A liberálisok azt mondták, nem fognak kilépni a kormányból, mert felelősségteljesek, és politikai egyensúlyt akarnak az országban, ezért visszautasították a sajtóban megjelent pletykákat. A szociáldemokraták a maguk részéről emlékeztettek arra, hogy a két párt között már van egy megállapodás, miszerint az elnökválasztás szeptemberben lesz. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR