Decizii luate în şedinţa CSAT

România va dona Ucrainei un sistem de rachete Patriot. Decizia a fost luată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în sedinţa de astăzi.

Reporter: Oana Bâlă – Membrii CSAT au decis că donarea sistemului de rachete Patriot se va face cu condiția continuării negocierilor, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent care să răspundă, printre altele, nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național.

Administrația prezidențială subliniază într-un comunicat că decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităților și că au fost luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor vulnerabilități pentru România. În ședința de astăzi au mai fost aprobate obiectivele României la summitul NATO de la Washington, de luna viitoare. Reuniunea urmează să reconfirme soliditatea unității transatlantice, să înregistreze progrese decisive în consolidarea posturii de descurajare și apărare, dar și să marcheze o angajare sporită față de Ucraina, în paralel cu menținerea angajamentului pentru partenerii vulnerabili.

Totodată, în ședința CSAT, președintele Klaus Iohannis a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO la sfârșitul săptămânii trecute asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de secretar general al organizației.

Realizator: Oana Bâlă mai transmite că membrii CSAT s-au pronunţat în favoarea susţinerii candidaturii premierului olandez, Mark Rutte, la conducerea NATO./RADOR RADIO ROMÂNIA/dstanesc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 20 iunie