MAGYAR NEMZET: Biroul Electoral Central din România a anunțat distribuția mandatelor de europarlamentari

MAGYAR NEMZET (Ungaria), 19 iunie 2024 – Biroul Electoral Central din România a publicat marți rezultatul final al alegerilor europarlamentare, comunicând distribuirea celor 33 de mandate care revin României.

Lista comună a partidelor PSD și PNL, care formează coaliția guvernamentală din România, a obținut 48,55%, cu 4,3 milioane de voturi. Din această listă 11 politicieni din PSD au primit mandate pentru Parlamentul European, iar din PNL, partid care face parte din PPE, 8 politicieni. Partidul AUR, apreciat de celelalte partide parlamentare drept extremist, a obținut 14,93% din voturile valabile și va fi reprezentat în Parlamentul European de 6 deputați. Alianța ADU, formată din USR, PMP și FD, a obținut 8,71% din voturi și beneficiază de 3 mandate: două revin politicienilor din USR, iar unul a revenit președintelui PMP, de asemenea membru PPE.

UDMR, care a obținut 6,48% din voturile valabile (579.180), va fi reprezentat la Bruxelles de doi deputați: Iuliu Winkler și Loránt Vincze. UDMR este de asemenea membru PPE.

A depășit pragul de acces cu 5,03% și partidul SOS Romania, considerat de asemenea drept extremist de media din România, și va fi reprezentat tot de doi deputați. Un fost membru al USR din România, acum deputat în grupul ecologist al PE, Nicolae Ştefănuță, a obținut cu 3,08% un mandat, candidând ca independent. Întrucât România trimite în Parlamentul European 33 de deputați, un candidat independent trebuia să obțină pentru a reuși cel puțin 3,03% din voturi.

Anul acesta participarea la alegerile europarlamentare a depășit toate procentele anterioare – 52,4%, ce conține în afara voturilor din țară și cele 210.000 de voturi de la reprezentanțele române din străinătate.

Numărul voturilor invalide (488.551) a depășit cu aproape 40.000 pragul de acces de 5% și rezultatul obținut de SOS Romania./istanesc/fmatei

(MTI)

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2024/06/a-roman-valasztasi-bizottsag-elosztotta-az-europai-parlamenti-mandatumokat

Traducerea: Imola Stănescu/RADOR RADIO ROMANIA/