Președintele României se retrage din cursa pentru funcția de secretar general al NATO

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a anunțat, joi, decizia de a se retrage din cursa pentru postul de secretar general al NATO, a informat presa europeană. Potrivit presei, anunțul respectiv a fost făcut de autoritățile române.

Astfel, după cum se menționează în comunicatele de presă, premierul olandez Mark Rutte a rămas singurul candidat la funcţia de secretar general al Alianței Nord-Atlantice. Totodată, trebuie menţionat faptul că el a obținut sprijinul liderilor tuturor țărilor NATO, inclusiv al României. Marți, actualul secretar al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că membrii NATO sunt aproape de a ajunge la un acord asupra aprobării unui candidat pentru funcţia de secretar general.

Iniţial, presa relata că Ungaria și Slovacia au convenit să susțină candidatura lui Rutte. Alături de România, ele erau singurele ţări membre ale Alianței care nu-și exprimaseră sprijinul în favoarea premierului olandez. Mandatul lui Stoltenberg ca secretar general al Alianței expiră în luna octombrie. Pentru a alege un nou secretar general al NATO, este necesar un consens între liderii tuturor țărilor membre ale Alianței./vdraguta/denisse

www.interfax.ru – 20 iunie