Republica Moldova va purta separat de Ucraina negocieri de aderare la Uniunea Europeană

Republica Moldova va purta separat de Ucraina negocieri de aderare la Uniunea Europeană, astfel încât nu va mai exista pericolul blocării din partea Ungariei, ţară care se opune primirii în Uninune a Kievului. Dacă Ucraina şi Republica Moldova ar fi fost tratate „la pachet”, orice blocare a Ungariei pentru Ucraina ar fi însemnat o blocare şi pentru Republica Moldova.

Siegfried Mureşan, preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţia cu Republica Moldova: Din punct de vedere politic, cele două state au fost tratate la pachet de la început, însă acum, din punct de vedere tehnic, fiecare ţară va fi tratată individual în baza meritelor, a reformelor. Aşa că ele de acum au propriul parcurs şi se pot integra fie împreună, fie separat.

Realizator: Corespondentul RRA la Bruxelles, Bogdan Isopescu, a mai transmis că europarlamentarul român Siegfried Mureşan a declarat astăzi că Uniunea Europeană ar trebui să înfiinţeze un fond de garantare a investiţiilor comunitare în Republica Moldova, simular cu fondul pentru Ucraina. Acesta ar fi un instrument prin care companiile europene ar fi încurajate să investească în această ţară. În acest fel, procesul de aderare a ţării la forul comunitar ar fi impulsionat, iar populaţia s-ar desprinde şi mai mult de sub influenţa Rusiei, care duce un război hibrid în Republica Moldova./dstanesc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 20 iunie