România va livra un sistem de apărare aeriană Patriot Ucrainei

Consiliul Suprem de Apărare al României a decis să livreze Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot. Consiliul Suprem de Apărare al României a decis să trimită un sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, a anunţat site-ul Administrației prezidențiale române. ‘Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate din Ucraina, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv pentru securitatea României, în strânsă coordonare cu aliații, membrii Consiliului au decis să transfere sistemul Patriot în Ucraina’, susţine declaraţia.

Pe 18 iunie, ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale, viceprim-ministrul Italiei Antonio Tajani a anunțat că țara sa va trimite Ucrainei sisteme de apărare aeriană Samp-T pentru protecție, restul fiind informații clasificate. Astfel, el a comentat informaţiile publicate de ziarul „Il Fatto Quotidiano”, potrivit cărora Roma ar putea trimite Kievului rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, în cadrul celui de-al nouălea pachet de ajutor militar.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa are doar un sfert din sistemele de apărare antiaeriană necesare pentru a proteja cerul./vdraguta/denisse

www.gazeta.ru – 20 iunie