2024. június 21.

Ma kezdődik a Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál

Tíz napon keresztül 82 országból több mint 5 000 művész több mint 830 eseményt mutat be. A fesztivál első napján két ősbemutatót tartanak: Tim Robbins neves amerikai színész „Aphrodité és a világ felszabadítása” és Pippo Delbono „Ébredés – Vizuális költészet és kandúr” című darabját. (Radio România Actualităţi)

Románia felsorakozik a minimálbérről szóló európai irányelvet elfogadó országok mellé

A kormány ma jóváhagyja a minimálbérről szóló európai irányelvnek a hazai jogrendszerbe való átültetéséről szóló törvénytervezetet. A törvény a minimálbér szintjének objektív és szisztematikus meghatározására szolgáló új mechanizmus létrehozásáról rendelkezik, kötelezővé téve a társadalmi partner-szervezetekkel való konzultációt – mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök a Victoria-palotában tartott ülés megnyitóján. A minimálbér kiszámításának képlete a vásárlóerő védelmét szolgálja, és olyan egyértelmű mutatókat vesz figyelembe, mint az infláció és a munkatermelékenység – magyarázta a kormányfő, aki emlékeztetett rá, hogy július 1-jétől a minimálbér 3700 lejre emelkedik. (Radio România Actualităţi)

Ma kezdődik a nagyvakáció

A tanulók többsége számára a mai az utolsó tanítási nap. A 12. nappali, 13. esti és a részidős osztályok tanulói 2024. június 7-én, a 8. osztályosok pedig június 14-én fejezték be a tanévet. A középiskolások – a technológiai szakon és a szakképzésben tanulók június 28-án kezdik meg a vakációt. (Radio România Actualităţi)

Újratárgyalják a halálos kimenetelű balesetet okozó Mario Iorgulescu büntetőperét

Mario Iorgulescu egyelőre megúszta, a 13 év és 8 hónap börtönbüntetést, amelyet azért szabtak ki rá, mert ittasan és kábítószer hatása alatt vezetett és az általa okozott közúti balesetben egy ember meghalt.

Így döntött ma a Legfelsőbb Bíróság a Hivatásos Labdarúgó Liga főnökének fia által benyújtott fellebbezés ügyében. A gondatlanságból elkövetett emberölés tettese nem sokkal a 2019 szeptemberében történt baleset után Olaszországba menekült, és sem az ügyészek, sem a bírák nem hallgatták meg.

A részletekről a közszolgálati rádió tudósítója Diana Surdu így számolt be a reggeli hírműsorban: A Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy az eljárást a fellebbviteli szakaszban újratárgyalják. Igazságügyi forrás szerint a testület két bírája – Adriana Ispas és Lia Savonea – ma az ügy újratárgyalása mellett szavazott, míg Dan Andrei Ene úgy vélte, hogy a fellebbezést el kell utasítani. Mario Iorgulescut eredetileg 15 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte a bukaresti elsőfokú bíróság tavaly februárban, de a bukaresti fellebbviteli bíróság tavaly ősszel 13 év 8 hónapra csökkentette a büntetését.

Mario Iorgulescu, a Hivatásos Labdarúgó Liga elnökének, Gino Iorgulescunak a fia, a baleset után azonnal magángépen Olaszországba menekült, és egy magánklinikán kezelik. Az ügyészek és a bírák sem a büntetőeljárás, sem a bírósági tárgyalás során nem hallgatták meg.

Míg a Iorgulescu család ügyvédje azt állította, hogy Mario Iorgulescu gyermekkora óta agykárosodásban szenvedett, Manuela Orzață, a Bukaresti Törvényszék bírája szerint Mario Iorgulescu a baleset idején mentálisan beszámítható volt, nem szenvedett és nem szenved olyan mentális rendellenességben, amely megakadályozná, hogy hazaszállítsák Olaszországból és részt vegyen a román hatóságok által indított perben. (Radio România Actualităţi

Székely Ervin