Țările membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au confirmat ieri deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. Miniştrii de finanţe, reuniţi la Luxemburg, au adoptat oficial cadrul pentru aceste negocieri începând cu 25 iunie. Are detalii corespondentul RRA Bogdan Isopescu.
Reporter: Startul conferințelor interguvernamentale dintre instituțiile europene și cele două state reprezintă începutul unei perioade lungi, cu conferințe similare și termene în care Ucraina și Republica Moldova vor trebui să-și ajusteze întreaga legislație pentru a corespunde normelor Uniunii Europene. De la obținerea statutului de candidat până acum, cele două țări au făcut ajustări generale în domenii cheie, prin care au demonstrat voința de a se apropia de legislația și Uniunea Europeană. Însă acum, cu Ucraina și Republica Moldova, vor trebui să facă ajustări de finețe în aproape toate domeniile, iar, în final, după ani, se vor integra.
Începând cu aceste conferințe interguvernamentale, traseul Ucrainei și al Moldovei se desparte, iar ele vor fi tratate separat, conform rapidității cu care aplică reformele. Acest lucru poate fi un avantaj pentru Republica Moldova, care, din punct de vedere al Comisiei, a evoluat ceva mai bine decât Ucraina până acum. Un alt avantaj este faptul că Republica Moldova nu va fi afectată de posibile blocaje ale Ungariei, cea care s-a opus în câteva rânduri sau a pus în pericol votul pentru aderarea Ucrainei. /RADOR RADIO ROMÂNIA//avladucu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI -22 iunie)