Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Rusaliile

Realizator: Cristian Bâcâin – Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc duminică Coborârea Duhului Sfânt asupra Apostolilor lui Iisus Hristos, sărbătoare numită popular Rusalii. Din punct de vedere religios, Rusaliile reprezintă întemeierea Bisericii Creștine, la 50 de zile după Învierea Domnului. Despre semnificația sărbătorii, Remus Rădulescu.
Reporter: În Noul Testament este descris momentul care stă la baza sărbătorii de astăzi: cei 12 Apostoli se aflau laolaltă în Ierusalim, la 50 de zile după Învierea Domnului și la 10 zile după Înălțarea lui la Cer. Toți au auzit un vuiet și au simțit o suflare de vânt, la un moment dat, în încăperea în care se găseau. Mici flăcări stăteau deasupra capului fiecăruia. Cei 12 au început să vorbească în limbi pe care nu le vorbiseră niciodată; erau limbi pe care le înțelegeau pelerinii evrei veniți la Ierusalim din diferite țări. Apostolul Petru le-a explicat tuturor că Duhul Sfânt le-a dat darul de a propovădui în limbi străine. În urma cuvântării sale, primii 3.000 de oameni s-au botezat, întemeind prima comunitate creștină. În acest fel a luat naștere Biserica, adunarea celor ce cred în Iisus Hristos și se botează în numele Sfintei Treimi. Credincioșii rememorează acest moment duminică prin participarea la Liturghie, iar la final primesc frunze de nuc sfințite, care simbolizează flăcările ce au stat deasupra Apostolilor.
Realizator: Radio România Cultural și Antena Satelor vor transmite în direct Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală din București, începând cu ora 10:00./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 iunie)