2024. június 24

Az USR hétfőn és kedden megszervezi a párt elnökválasztásának első fordulóját

A Mentsétek Meg Romániát Szövetség ma és holnap megszervezi a párt elnökválasztásának első fordulóját. A pártvezetőt az alakulat tagjai választják meg, közvetlen szavazással, online felületen, az alapszabályban foglaltak szerint. Az ellenzéki alakulat közleménye szerint a következő párttagok jelöltették magukat az USR elnöki tisztségére: Elena Lasconi, Cristian Seidler, Radu Hossu, Vasile Dincă, Luiza Oancea és Vasile Gabriel Filip. Az USR azt is közölte, hogy a második fordulót – ha esedékes lesz – június 27-én és 28-án szervezik meg. Cătălin Drula a június 9-i helyhatósági és európai parlamenti választásokon elért gyenge eredmények miatt e hónap elején mondott le elnöki tisztségéről.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.24)

A TAROM két különjáratot inditott Bukarest és Frankfurt között a 2024-es Európa-bajnokság utolsó csoportmérkőzésére

A TAROM két különjáratot inditott Bukarest és Frankfurt között azok számára, akik a román csapatnak szeretnének szurkolni a 2024-es Európa-bajnokság utolsó csoportmérkőzésén. A szerdai román-szlovák mérkőzésre a különjárat 8:50-kor indult az Otopeni repülőtérről, és helyi idő szerint 10:30-kor érkezik meg Frankfurtba. Június 27-én a második TAROM-járat 11:30-kor indul Frankfurtból, és román idő szerint 14:55-kor érkezik meg az Otopeni repülőtérre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.24)

Az európai gazdasági térből egyre kevesebb külföldi munkaadó keres munkaerőt hazánkban

Egyre kevesebb állást kínálnak Európában az Európai Foglalkozatási Szolgálaton (EURES) keresztül. A legtöbb álláshoz az idegen nyelv ismerete nélkülözhetlen és emiatt egyre kevesebb az érdeklődő. Németország, Norvégia és Írország azon országok között szerepel, amelyekben továbbra is szükség van szakemberekre különféle tevékenységi területeken. A külföldi munkavállalás mellett döntőket arra tanácsolják,  hogy olvassák el figyelmesen a munkaszerződéseket és a munkáltatók által javasolt feltételeket. Mi több, a szakemberek azt ajánlják, hogy az országhatáron kívüli munkát csakis legális körülmények között fogadják el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.24)

Többen meghaltak egy romániai sajtgyárban, miután mérgező gázokat lélegeztek be

Két alkalmazott és a vállalat igazgatója is életét vesztette a Rucăr és Dalia sajtokat előállító Ibăneşti-i tejfeldolgozó üzemben vasárnap, miután mérgező gázokat lélegeztek be, irja az MTI. A Botoşani megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a munkabaleset akkor következett be, amikor az üzem egyik munkása, aki karbantartási munkálatokat végzett a szennyvíztisztító rendszeren, belesett az ülepítő medencébe. Két másik alkalmazott és a vállalat igazgatója megpróbálták kimenteni, de az aknában felgyülemlett kén-, illetve és salétromsav-gőzöket belélegezve elvesztették az eszméletüket és ők is belestek a medencébe. A kiérkező rohammentősöknek három eszméletlen áldozat közül egyet – az 57 éves igazgatót – a helyszínen sikerült újraéleszteniük, de később ismét leállt a szíve, és akkor már nem tudták megmenteni. Két másik társa a helyszínen meghalt. A negyedik férfi eszméleténél volt, amikor kiemelték az ülepítőből, őt kórházban kezelik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.24)

A németországi nürnbergi románoknak sikerült kétszer bekerülniük a Rekordok Könyvébe a leghosszabb és legnehezebb román övvel

A németországi nürnbergi románoknak sikerült kétszer bekerülniük a Rekordok Könyvébe a leghosszabb és legnehezebb román övvel, amely mindössze három hónap alatt készült, mérete meghaladja az 1 600 métert, súlya pedig 70 kg. Elkésztéséhez több mint 1 000 román járult hozzá a világ minden tájáról, akik a származási területükről hozott modelleket használták fel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.24)

Júliusban mintegy 1700 ember részesül a Nemzeti Munkaerő-Foglalkoztatási Ügynökség által szervezett szakmai továbbképzésben

Csaknem 1700 ember részesül júliusban a Nemzeti Munkaerő-Foglalkoztatási Ügynökség által szervezett szakmai továbbképzésben. A rendelkezésre álló munkahelyek betöltésére kereskedelmi dolgozóra, adatrögzítőre és hitelesítő operátorra, humán erőforrás szakértőre, építőipari villanyszerelőre és könyvelőre van szükség. A legtöbb tanfolyamot Dâmboviţa, Călăraşi és Brassó megyében szervezik. Idén összesen közel 1600 szakmai képzési program lesz, amelyekben több mint 24 ezren vehetnek részt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.24)
Rozália Gănciulescu