Nu, limba moldovenească nu există

În contextul agresiunii ruse din Ucraina, teza existenței unei limbi moldovenești, precum și a unei presupuse identități etnice, este reluată intens de la nivelul politicii de vârf de la Moscova și propagată prin intermediul liderilor politici și al canalelor mass-media. Or, limba moldovenească nu a existat niciodată.

Context

În repetate rânduri în ultima perioadă, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, s-a folosit de diverse prilejuri pentru a susține ideea existenței unei limbi moldovenești, și care ar fi mai veche decât limba română. Într-un mesaj transmis cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir, în noiembrie 2023, oficialul de la Moscova a declarat că ”Formarea statalităţii sale (a Moldovei) datează de la mijlocul secolului al XIV-lea. Unele state şi limbi europene nu existau în acel moment. Prima carte care conţine termenul pământ moldovenesc datează din 1360. Formarea limbii moldoveneşti datează de la mijlocul mileniului trecut. În secolul al XVI-lea a apărut primul dicţionar, a cărui scriere se baza pe alfabetul chirilic. S-au păstrat monumente literare din secolul al XVII-lea în limba moldovenească”.

Într-un interviu acordat Tass în mai 2024, Maria Zaharova susține că ”Din punct de vedere istoric, limba moldovenească este mai veche decât limba română” și că ”Politica președintei Maia Sandu este comparabilă cu experimentele celui de-al Treilea Reich în ceea ce privește naționalitatea și limba oamenilor. Într-o secundă, limba moldovenească, dintr-o lovitură de pix a guvernului Sandu, s-a transformat în limba română. Și ce este aceasta dacă nu elemente de genocid împotriva unui întreg popor?”.

La rândul său, în aprilie 2023 purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care face și o serie de afirmații legate de așa-zisa pierdere de suveranitate a Republicii Moldova în favoarea României, susține că ”Ei și-au distrus deja limba, nu o mai numesc limbă moldovenească. Vedem o tendință de absorbție din partea României”.

În contextul în care autoritățile de la Chișinău au anunțat retragerea treptată din CSI, ca urmare a invadării Ucrainei, președintele Vladimir Putin a menționat la summitul de la Bișkek din Kîrgîstan din octombrie 2023 că: ”O ţară ca Moldova practic îşi pierde identitatea. Elitele acestei ţări în general cred că nu sunt moldoveni, se numesc români. Dar aceasta este alegerea lor – o pierdere completă a identităţii ţării. Aceasta este alegerea actualei conduceri a Moldovei”, a afirmat Putin.

 

Verificare

          Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, îi răspunde omologului său rus, într-un mesaj trimit agenției Agerpres pe 11 martie 2023, că există dovezi științifice irefutabile că așa-zisa limbă moldovenească nu există, ea fiind de fapt limba română: „Îi reamintim doamnei Zaharova că tocmai Principele Dimitrie Cantemir a scris limpede, chiar într-o carte publicată la Sankt Petersburg, că locuitorii principatelor Valahia şi Moldova vorbesc una şi aceeaşi limbă. Este o dovadă ştiinţifică solidă şi de netăgăduit, de dincolo de secole, că aşa-zisa limbă „moldovenească” nu există. Există doar limba română”. Oficialul român postează și pe platforma X un mesaj asemănător: ”Un scurt memento pentru cei care refuză realitatea și nu cunosc istoria: Principele Dimitrie Cantemir a declarat cu secole în urmă că Valahia și Moldova au aceeași limbă. Nu există o `limbă moldovenească`, ci doar română”.

Menționăm că în urmă cu 310 ani Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei și strălucit om de cultură scria în lucrarea sa ”Hronikon”, scrisă între anii 1719 și 1722 în latină și tradusă apoi în română, documentată din peste 150 de izvoare, despre originile poporului român și evoluția sa.

El confirmă continuitatea daco-romană pe teritoriul principalelor regiunilor istorice cunoscute ca Muntenia, Moldova și Transilvania: ”Hronikon a toată Țara Românească (carea apoi s-au înpărțit în Moldova, Munteneasca și Ardealul) din descălecatul ei de la Traian, Împăratul Râmului. Așajderea pentru numerele, carele au avut odată și carele are acmu, și pentru Romanii care de atuncea într-însa așăzându-să într-aceaș și până acmu necontenit lăcuesc”.

Precizăm că există numeroase documente care atestă coeziunea etnico-lingvistică a populației de la nord de Dunăre, pe teritoriul anticei Dacii înglobate partial în imperiul roman. Una dintre acestea este scrisoarea Papei Grigore al IX-lea către prințul Bela, ce datează din 1234, în care se menționa existența românilor, numiți ”walati” și care aveau o ierarhie bisericească de rit ortodox, walati fiind una dintre variantele termenului ”vlah” ce desemna populația românească. Un studiu asupra subiectului regăsim în cartea profesorului Daniel Barbu, specializat în istoria comparativă a civlizatiilor europene și antropologie politică, fost decan al Universității București, ”O arheologie constitutional românească”, publicată în anul 2000, precum și în ale altor oameni de cultură din România și Republica Moldova.

Odată cu proclamarea independenței Republicii Moldova în 1991, româna a fost proclamată limbă oficială. Dar în Constituția Republicii Moldova adoptată în 1994 denumirea limbii oficiale este ”moldoveneasca”, astfel creându-se un conflict legal care abia în decembrie 2013 a fost rezolvat prin decizia Curții Constituționale potrivit căreia declarația de independență primează în fața Constituției și că, indiferent de denumirea folosită în Constituție, denumirea limbii oficiale din Republica Moldova este româna.

Istoria încercărilor de rusificare a teritoriului din stânga Prutului, începută odată cu ocupația țaristă din 1812 a cunoscut încă un episod în 2003, când la Chișinău a fost publicat un ”dictionar moldovenesc-românesc”. Despre acesta mai mulți academicieni din România și Republica Moldova s-au pronunțat demonstrând că toate cuvintele presupus moldovenești sunt de fapt cuvinte românești, iar cele câteva pentru care nu s-au găsit corespondențe sunt rezultate ale încercărilor de rusificare. Chiar președintele Academiei Republicii Moldova, Ion Bărbuță, explică de ce denumirea corectă, istorică și științifică este limba română. De altfel, teza existenței unei limbii moldovenești ar conduce inevitabil la consecința existenței a încă unei limbi est-romanice, neolatine, necunoscute și nevalidate științific până în prezent.

În martie 2024 Curtea Constituțională de la Chișinău a respins solicitarea grupului socialiștilor și comuniștilor privind revenirea la sintagma „limba moldovenească”, după ce în 2023 Parlamentul Republicii Moldova a decis modificarea articolului 13 din legea supremă prin care s-a stabilit că denumirea oficială a limbii este cea română. Pe 22 martie 2023 președinta Maia Sandu posta un mesaj la promulgarea legii care consacră faptul că limba de stat a Republicii Moldova este limba română: ” Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste 27 de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.

De la București, și premierul Marcel Ciolacu a răspuns tranșant afirmațiilor Mariei Zaharova în urma întrebărilor jurnaliștilor în mai 2024: ”Sincer, nu o să mint de dragul Rusiei. Asta simt şi ăsta este adevărul. În primul rând, nu mai există limbă moldovenească. Limba moldovenească a fost o invenţie a Rusiei şi, pe urmă, cu ajutorul celor care conduceau Ucraina şi cu ajutorul celor care conduceau Republica Moldova, au impus o limbă inventată, limba moldovenească. În acest moment, atât statul ucrainean, cât şi statul Republica Moldova au zis foarte clar că nu există altă limbă decât limba română”.

Guvernul Ucrainei decretează limba română ca limbă oficială pentru minoritatea românilor din Ucraina, potrivit anunțului făcut în octombrie 2023 la conferința comună a premierilor român și ucrainean, Marcel Ciolacu și Denis Șmihal de la Kiev. Guvernul ucrainean a adoptat o decizie privind utilizarea conceptului de „limba română” în loc de „limba moldovenească” în Ucraina. Executivul ucrainean publică, la 16 noiembrie 2023, o declarație oficială în acest sens în limbile română şi ucraineană, iar ministrul ucrainean al educaţiei, Oksen Lisovîi, postează, de asemenea, despre acest subiect pe platforma X.

Concluzie

          Contrar celor afirmate de purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și președintele Vladimir Putin, ideea existenței unei limbi așa-zis moldovenești, foarte asemănătoare românei, într-un spațiu locuit geografic continuu de două populații latinofone nu se fundamentează pe nici un argument nu doar științific lingvistic, dar nici logic. Inexistența aceste limbi este un fapt consfințit juridic și oficial de conducerea Republicii Moldova.