Antarctica se îndreaptă spre o topire necontrolată a calotei sale glaciare, arată un studiu publicat în „Nature Geoscience”

Antarctica se află în pragul unui nou punct critic, îndreptându-se spre o topire necontrolată a calotei sale glaciare – arată un studiu publicat azi. Topirea este cauzată de infiltrarea apei oceanice, care este mai caldă, între gheaţă şi pământul pe care aceasta se află.

Reporter: Arina Petrovici-Matei – Oamenii de ştiinţă au constatat că un nou punct de basculare ar putea fi depăşit, Antarctica îndreptându-se spre o topire necontrolată a calotei sale glaciare. Un punct de basculare climatică este un prag critic dincolo de care un sistem se reorganizează, adesea brusc şi/sau ireversibil, conducând la o serie de consecinţe în cascadă. Topirea este cauzată de infiltrarea apei oceanice, care este mai caldă, între gheaţă şi pământul pe care aceasta se află.

Calota glaciară a Antarcticii se află pe rocă şi se extinde dincolo de coastă, plutind pe mare. Studiile anterioare au arătat deja că apa de mare, a cărei temperatură creşte ca urmare a încălzirii globale, ar putea să se infiltreze în zona în care pământul întâlneşte marea şi să avanseze sub gheaţa terestră, tot mai departe, în interiorul zonei de coastă.

Studiul publicat azi în „Nature Geoscience” confirmă această ipoteză şi o cuantifică cu ajutorul modelării ştiinţifice: pe măsură ce apa mării se încălzeşte, intruziunea se accelerează pe distanţe scurte, de 100 de metri, până la zeci de kilometri, topind gheaţa prin încălzirea acesteia de dedesubt. În condiţiile riscului de creştere a nivelului mării, atunci când topirea accelerată depăşeşte formarea unui strat nou de gheaţă pe continent, populaţiile din regiunile de coastă din întreaga lume sunt ameninţate./dstanesc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 25 iunie