La câteva sute de kilometri de zona de război, în România, va fi înființată cea mai mare bază aeriană NATO din Europa. Se preconizează că în curând va avea o escadrilă de avioane românești F-16, precum și drone și un oraș militar. Scopul, potrivit soldaților care servesc acolo, este de a liniști alte țări NATO. Potrivit experților, acţiunile Occidentului nu duc conflictul spre pace.
Rusia, cea mai mare putere nucleară din lume, a început să-și actualizeze doctrina nucleară – a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Dmitri Peskov a confirmat declarația anterioară a lui Vladimir Putin. Președintele rus a declarat joi că Rusia ia în considerare schimbarea strategiei sale nucleare.
„Vladimir Putin a declarat anterior că sunt în desfăşurare discuții pentru a pune în acord doctrina nucleară rusă și situația actuală. Ei bine, această activitate este în curs”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Acțiunile Rusiei sunt un răspuns la ceea ce se întâmplă în Occident. În ultimele zile, țările au anunțat una după alta că trimit rachete antiaeriene Patriot în Ucraina. Recent, s-a aflat că, după Polonia, Suedia este pregătită să primească arme nucleare americane pe teritoriul său. Cerneala abia s-a uscat pe tratatul de aderare la NATO, Statele Unite vor primi 17 baze militare în Suedia, scrie portalul ungar de știri Mandiner. Potrivit Le Monde, portalul ungar de știri a scris despre faptul că Legislativul suedez a votat marțea trecută în favoarea unui acord de apărare cu Statele Unite care permite SUA să stabilească baze permanente în țară, datorită apartenenței sale la NATO.
Acordul oferă Statelor Unite acces la 17 baze militare și zone de antrenament din Suedia și permite, de asemenea, depozitarea de arme, echipamente militare și muniție.
Situația deja tensionată este complicată și mai mult de crearea celei mai mari baze aeriene NATO din Europa în România, în ţară vecină cu Ucraina.
Potrivit Index, în prezent nu se pune problema intervenției NATO în evenimentele din Ucraina, însă cea mai mare bază aeriană va fi înființată în România, la mai puțin de douăzeci de kilometri de Marea Neagră. Baza se află la 300 de kilometri de Odessa și la 400 de kilometri de Sevastopol, ocupată de Rusia.
Potrivit planurilor, respectiva bază va fi extinsă în curând cu o escadrilă de avioane românești F-16, precum și cu drone și un oraș militar. Potrivit unui pilot de vânătoare britanic, scopul prezenţei lor era anterior de a descuraja, dar acum este mai degrabă menită să asigure liniștea altor țări NATO, cum ar fi România. Numai că, potrivit Rusiei, toate acestea sunt o provocare, așa cum a declarat anterior ministrul rus de externe cu privire la dezvoltarea bazei NATO din România. Serghei Lavrov a spus atunci că întărirea potențialului militar al NATO în România, Polonia și statele baltice va crește tensiunea militară la periferia frontierelor Rusiei și va reprezenta o amenințare la adresa securității țării, iar regiunea va fi monitorizată.
Răspunsurile europene date la conflictul din Ucraina conduc în mod clar spre posibilitatea implicării mai multor state în războiul ruso-ucrainean, a declarat analistul-șef de la Centrul pentru Drepturi Fundamentale din Ungaria, pentru televiziunea publică ungară M1. László Dornfeld a subliniat că acestea sunt motivele pentru care Rusia a ridicat acum problema doctrinei sale nucleare.
„Poziția de bază în Rusia este că armele nucleare pot fi utilizate dacă suveranitatea sau integritatea teritorială a țării este amenințată. Ucraina a primit recent arme care pot ataca din ce în ce mai profund teritoriile rusești de dinainte de 2014” – a subliniat László Dornfeld, care consideră că Rusia demonstrează că este pregătită să continue acest conflict până la capăt, chiar cu prețul utilizării armelor sale nucleare./vblanka/lalexandrescu
https://hirado.hu/kulfold/cikk/2024/06/25/romaniaban-jon-letre-a-nato-legnagyobb-europai-legibazisa