INDEX: În România se va realiza cea mai mare bază aeriană NATO din Europa

INDEX (Ungaria), 23 iunie 2024 – Deși deocamdată nu se vorbește despre faptul că NATO s-ar implica în evenimentele din Ucraina, cea mai mare bază aeriană urmează să fie realizată totuși în România, la doar 20 de kilometri de Marea Neagră. Pregătirile au deocamdată doar un caracter de prevenire, dar în opinia unui pilot de vânătoare britanic aflat în misiune este vorba acum de ceva diferit față de ceea ce exista înainte de război. Totul este cu mult mai mult, cu mult mai mare și înainte de toate cu mult mai periculos.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu (MK) a fost numit după satul din apropiere care poartă numele unui politician, fost ministru de externe al țării, din secolul XIX. La acest moment acest loc poate deveni cea mai mare bază aeriană NATO, mai mare decât baza binecunoscută din Germania, cea de la Ramstein.

Președintele rus Vladimir Putin și-a motivat războiul împotriva Ucrainei, afirmând că NATO pătrunde în zona europeană a Rusiei. Drept răspuns la invazia sa, pe tabla de șah al Alianței au apărut noi figuri – a scris BBC.

Potrivit portalului, „baza MK” va dispune în curând de o escadrilă formată de avioane F-16 cumpărate recent din Norvegia, de drone MQ-9 Reaper și de un oraș militar, prin care se va perinda prin rotație personalul armatei, a forței aeriene și a marinei militare din cele 32 de țări membre NATO.

Primii sosiți sunt finlandezii. Baza aflată la doar 20 Km de Marea Neagră este la o distanță de 300 Km de Odesa și de 400 Km de Sevastopol, aflat în Crimeea ocupată. Pilotul RAF Charlie Tagg se află acum aici în serviciu pentru a treia și totodată ultima oară. În opinia sa, „aici există o prezență americană mult mai mare, de asemenea există și mai multă infrastructură, cazare, persoane și echipament”. A adăugat că invazia Rusiei în Ucraina a schimbat atât teritoriile peste care zboară, cât și situația strategică a misiunii sale. În ultima sa misiune, în 2021, piloții de vânătoare zburau departe, deasupra apelor internaționale ale Mării Negre, însă acum țin să rămână în zona de 12 mile marine ale apelor suverane române și bulgare „pentru a evita neînțelegerile și situațiile periculoase cu rușii”. După cum a afirmat, „înainte ne aflam aici pentru ca prezența noastră să-i sperie pe ruși de agresiune. Acum suntem un factor de liniștire pentru alte țări NATO, de exemplu România, însemnând că suntem aici și suntem dispuși să ne apărăm”. A mai spus că până acum nu a întâmpinat în cursul acțiunilor probleme cu avioanele rusești, dar înainte s-a întâlnit cu astfel de situații pe Marea Baltică: „Au trecut și ei doar cu puțin – ceea ce nu încalcă niciun drept internațional. Dar noi am plasat alături un avion, care să le arate rușilor că suntem activi, zburăm cu avioane înarmate, ceea ce constituie un mesaj clar și le furnizează informații despre avioane și armament”.(…)/istanesc/fmatei

(Autor: Viktor Mucsi)

https://index.hu/kulfold/2024/06/23/romania-mihail-kogalniceanu-legibazis-fekete-tenger-orosz-ukran-konfliktus-nato/

Traducerea: Imola Stănescu/RADOR RADIO ROMANIA