de Răzvan Moceanu

Marţi, 25 iunie, se împlinesc 15 ani de la moartea lui Michael Jackson, cântăreț, compozitor, producător, aranjor, dansator, coregraf, actor, om de afaceri şi designer vestimentar american. Supranumit „Megastarul” sau „Regele muzicii pop”, a adus contribuții importante muzicii şi artelor spectacolului în general, însă imensul său succes comercial a fost dublat de o viață personală mult prea controversată.


Michael Jackson s-a născut la 29 august 1958, în Gary, Indiana, părinţii săi fiind Joseph şi Katherine Jackson.

În 1964, Michael a debutat alături de frații săi, Jackie, Tito, Jermaine şi Marlon, în formația The Jackson 5, ca principal vocalist, fiind cel mai tânăr membru.

În 1971 îşi începe cariera solo, iar în 1976, familia Jackson a semnat un contract cu Epic, continuând să scoată hit după hit.

În 1978, Michael a realizat, alături de Diana Ross, filmul „The Wiz”, o variantă afro-americană a „Vrăjitorului din Oz”. Cu producătorul Quincy Jones va colabora la realizarea unui proiect solo, albumul „Off The Wall”, lansat în 1979, la care au participat şi Stevie Wonder şi Paul McCartney. Producţia a fost vândută în peste 10 milioane de exemplare şi a fost recompensată cu numeroase discuri de platină.

În 1982, lansează albumul de un succes colosal, „Thriller”, care s-a vândut în peste 70 de milioane de exemplare, a avut şapte hituri în Top 10 şi a staţionat 37 de săptămâni pe prima poziţie a clasamentului, devenind – până în prezent – cel mai bine vândut album al tuturor timpurilor. Tot în 1982, Michael Jackson va câştiga nu mai puţin de opt premii Grammy.

Artistul devenea astfel personalitatea care va domina lumea muzicală pentru mulţi ani, notorietatea sa căpătând proporţii planetare.

Au urmat videoclipurile pieselor „Black or White” sau „Scream”, şi noi albume, „Bad” (1987) şi „Dangerous” (1991), care s-au vândut în peste 25 de milioane de exemplare.

Între 27 iunie 1992 şi 11 noiembrie 1993 a realizat turneul „Dangerous World Tour”, în urma căruia s-a ales cu câştiguri fabuloase, o parte semnificativă a profiturilor fiind direcţionată către zeci de organizaţii caritabile din întreaga lume.

În 1993 se producea cel mai urmărit program de televiziune, interviul său acordat celebrei Oprah Winfrey, transmis din casa artistului de la Neverland din Santa Ynez, California, cu o audienţă care a depăşit 100 de milioane de telespectatori.

În 1994, artistul s-a căsătorit cu Lisa Marie Presley, fiica „regelui” muzicii rock’n’roll – Elvis Presley, însă mariajul lor va lua sfârşit în mai puţin de doi ani.

În 1995, a lansat „HIStory Past, Present and Future Book I”, un dublu album ce cuprindea 15 hituri din albumele anterioare şi 15 melodii noi, care va fi recompensat cu alte numeroase discuri de platină.

În 1996, a lansat albumul „Blood on the Dance Floor: History in the Mix”, apoi, în acelaşi an, s-a recăsătorit cu Deborah Rowe, care, în anul următor îi va dărui doi copii, Prince Michael Joseph Jackson Jr. şi Paris-Michael Katherine Jackson.

În 1997, lansează albumul „Blood on the Dance Floor: History in the Mix”.

Jackson a continuat să se implice în numeroase acțiuni de caritate. În 1999, spre exemplu, i s-a alăturat lui Luciano Pavarotti într-un concert de binefacere, în Modena, Italia. În urma acestui show s-au strâns milioane de dolari pentru refugiații din Kosovo, cât și pentru copiii din Guatemala.

Tot în acel an, Jackson a organizat o serie de concerte caritabile „Michael Jackson & Friends”, în Germania și Coreea de Sud. Printre artiștii implicați în acele concerte se numără Slash, The Scorpions, Boyz II Men, Luther Vandross, Mariah Carey, A. R. Rahman, Prabhu Deva Sundaram, Shobana Chandrakumar, Andrea Bocelli și Luciano Pavarotti. Profiturile s-au îndreptat către „Nelson Mandela Children’s Fund”, Crucea Roșie și UNESCO.

În 2001, a apărut „Invincible” – considerat a fi un album de excepţie, dar cu cele mai puţine vânzări.

După despărţirea de Deborah, Michael a ales o mamă-surogat pentru a da naştere, în 2002, celui de-al treilea copil al său, Prince Michael Jackson II.

Au urmat ani de controverse pentru artist, marcaţi de ancheta autorităților din California pentru abuz sexual, pregătind terenul pentru cel mai mediatizat proces din acei ani, care a început în ianuarie 2005, în Santa Monica, și a durat 60 de zile.

După depunerea a sute de mărturii şi zeci de mii de probe, Michael a fost achitat în toate cele zece capete de acuzare.

Pe de altă parte culoarea pielii lui Jackson a fost subiectul comentariilor de tot felul. După ce în tinereţe a avut tenul închis la culoare, după anii ’80 a devenit din ce în ce mai deschis la culoare, fiind furnizate interpretări că și-ar fi decolorat pielea, sau că suferea de vitiligo sau lupus. În orice caz, tratamentul pe care l-a urmat și machiajul folosit pentru a-i masca petele decolorate l-au făcut din ce în ce mai palid.

În plus, el a fost bănuit că şi-a făcut numeroase operaţii estetice, forma şi structura feţei sale modificându-se de asemenea în timp, la nas, bărbie și buze.

La începutul anilor ’80 a pierdut considerabil din greutate, cauza fiind diferite diete și dorința de a avea un „corp de dansator”, alte opinii susţinând că suferă de anorexie.

În 21 noiembrie 2008, ziarele publicau știrea că Jackson s-a convertit la Islam și și-a schimbat numele în „Mikaeel”, însă alte surse au sugerat că se convertise mai devreme, în 2007, când fratele lui, Jermaine, ar fi spus că s-ar fi convertit la islam. Alte opinii au calificat zvonurile ca fiind „aiureli”.

Ulterior au apărut zvonuri conform cărora artistul ar fi devenit dependent de somnifere şi de alte pastile foarte puternice, care i-ar fi distrus organismul, toate acestea fiind confirmate în anii următori şi, mai ales, după moartea sa.

Michael Jackson a vândut sute de milioane de albume şi obţinut nenumărate discuri de platină, a câştigat 14 premii Grammy, 26 premii American Music, 12 premii World Music. El a devenit cea mai de succes vedetă din toate timpurile şi unul dintre puţinii artişti care au intrat de două ori în Rock and Roll Hall of Fame. Din 2002 este şi parte a Songwriters Hall of Fame.

Din filmografia sa amintim: „Captain EO” (1986), „Moonwalker” (1988), „Ghosts” (1997), „Men in Black II” (2002), „Miss Cast Away and the Island Girls” (2004).

În martie 2009, Jackson a anunţat că, începând cu 8 iulie, va susţine un turneu de 10 concerte – mai târziu adăugându-se încă 40 – intitulat: „This Is It”. Concertele urmau să înceapă în Arena 02 din Londra.

Michael Jackson a murit însă, subit, la 25 iunie 2009, în locuinţa sa din Los Angeles, la doar 50 de ani, în urma unui stop cardiac.

Artistul a concertat şi la Bucureşti în 1992 şi 1996.

Primul concert al lui Michael Jackson la Bucureşti a avut loc la 1 octombrie 1992, în cadrul turneului mondial „Dangerous”, când peste 70.000 de fani din România au asistat la spectacolul de la Stadionul Naţional. Artistul a impresionat prin show-ul plin de muzică, efecte speciale, lasere, dans, imagini video.

Al doilea concert în Bucureşti a avut loc pe 14 septembrie 1996, în cadrul turneului mondial ”History”. Grandiosul spectacol de pe Stadionul Naţional s-a întins pe durata a opt ore şi a rememorat cariera muzicală a artistului. Show-ul a fost organizat cu minuţiozitate – un joc fastuos de lumini şi lasere, o navă care a ieşit din podeaua scenei, rememorarea căderii zidului Berlinului, un tanc la scara 1:1, schelete care dansau pe scenă, sicrie care ardeau, petarde şi clipuri care au rulat pe ecranul gigantic instalat în spatele scenei.

În 29 august 2009, Sorin Oprescu, primarul general de atunci al Capitalei, a inaugurat Aleea ”Michael Jackson” în Parcul Herăstrau (în prezent Parcul Regele Mihai I).

Pe 19 mai 2014, imaginea lui Michael Jackson a surprins publicul venit la Las Vegas, la Billboard Music Awards din Las Vegas, artistul „cântând”, sub formă de hologramă, piesa „Slave to the Rhythm” de pe albumul postum „Xcape”, îmbrăcat cu vestă aurie şi pantaloni roşii.

În iunie 2018, reprezentanţii fondului care administra averea „regelui muzicii pop” şi partenerii lor de producţii artistice anunţau premiera pe Broadway, în 2020, a musicalului „MJ”, inspirat din viaţa lui Michael Jackson, care urma să includă piese din bogatul repertoriu al megastarului.

În august 2019, apărea filmul documentar ”Killing Michael Jackson” care dezvăluia câteva detalii necunoscute ale autopsiei celui proclamat „regele muzicii pop”. După lansarea pe HBO a terifiantului documentar ”Leaving Neverland”, care vorbea despre prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi alte acuzaţii, ”Killing Michael Jackson” dezvăluia noi secrete şi întâmplări despre viaţa şi moartea cântăreţului american. Astfel, Michael suferea de alopecie, astfel că de câte ori ieşea în public Michael purta perucă. În afară de aceasta, corpul lui Michael Jackson era acoperit de cicatrici şi de semnele lăsate de numeroasele operaţii chirugicale la care a fost supus: în spatele urechilor, la nas, la baza gâtului, pe braţe, la încheieturile mâinilor şi multe altele. Autopsia a relevat că artistul avea şi un tatuaj care îi acoperea cu negru partea de craniu lipsită de păr. Cel mai probabil artistul a rămas fără păr în urma arsurilor grave suferite în incidentul din 1984, pe platoul de filmare al unei reclame la o băutură răcoritoare.

În 2020, Neverland – fosta reşedinţă a lui Michael Jackson – a fost vândută pentru suma de 22 de milioane de dolari, fiind cumpărată de miliardarul Ron Burkle, prieten apropiat al megastarului.

În ianuarie 2023, The Guardian anunţa că urmează să intre în producţie un lungmetraj biografic despre Michael Jackson. Intitulat ”Michael”, filmul va fi regizat de Antoine Fuqua, scenariul fiind semnat de John Logan. Lungmetrajul ”Michael” succede musicalului de pe Broadway ”MJ”, care a fost un succes de box office, cu încasări de peste 83 de milioane de dolari.

(Photo by Daniel LEAL / AFP)

În februarie 2024, Sony Music Group a plătit cel puţin 600 de milioane de dolari pentru a achiziţiona jumătate din catalogul muzical al cântăreţului Michael Jackson, tranzacţia încheiată fiind cea mai importantă achiziţie făcută vreodată pentru catalogul muzical al unui artist solo.