Rusia a răspuns la sancțiunile UE împotriva mass-media interne

Rusia restricționează accesul la difuzare pentru 81 de instituții media ale Uniunii Europene de pe teritoriul rus, se anunţă într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

„Ca răspuns la decizia luată de Consiliul UE pe 17 mai de a interzice «orice activitate de difuzare» a trei mass-media ruse (RIA Novosti, Izvestia și Rossiiskaia Gazeta), care intră în vigoare astăzi, 25 iunie, se introduc contramăsuri de restricționare a accesului pe teritoriul Federației Ruse la resursele de difuzare a unui număr de instituții media din statele membre ale UE și operatori media la nivelul UE, care difuzează în mod sistematic informații false despre progresul operațiunii militare speciale” – au subliniat surse din cadrul ministerului.

Astfel, printre mass-media străine cărora li s-a limitat accesul în Federația Rusă se numără publicaţiile Spiegel, Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung din Germania, El País – din Spania, La Stampa şi La Repubblica – din Italia, Le Monde şi Liberation – din Franţa, precum și cele europene Politico și EUobserver. Ministerul rus de Externe a subliniat că partea rusă a avertizat în repetate rânduri și la diferite niveluri că „hărțuirea motivată politic a jurnaliștilor ruşi și interdicțiile nefondate asupra presei ruse în spațiul UE nu vor rămâne fără reacţie”. „În ciuda acestui fapt, Bruxelles-ul și capitalele țărilor membre ale blocului au ales să meargă pe calea escaladării, forțând Moscova să ia contramăsuri proporționale în oglindă. Responsabilitatea pentru o astfel de evoluţie a evenimentelor revine exclusiv conducerii Uniunii Europene şi țărilor acestei asociații, care au susținut o astfel de decizie” – au subliniat surse din cadrul ministerului.

MAE rus a adăugat că, în cazul în care vor fi ridicate restricțiile asupra presei ruse, Moscova își va reconsidera decizia în raport cu operatorii media menționați./ssirbu/dstanesc

https://tass.ru/politika/21195515

www.tass.ru – 25 iunie