Uniunea Europeană deschide oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova

Uniunea Europeană deschide, astăzi, oficial negocieri de aderare cu Republica Moldova. Începe, astfel, o nouă perioadă de adaptare a legislaţiei naţionale la normele Uniunii.

Potrivit Comisiei Europene, până acum Chişinăul a făcut mai multe reforme decât Kievul, care începe tot astăzi negocierile de aderare. Victor Pogor de la Radio Chişinău.

Reporter: Premierul Dorin Recean conduce delegația Republicii Moldova la prima conferinţă interguvernamentală care va deschide în această seară oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Extinderea blocului comunitar este crucială nu doar pentru țări ca Republica Moldova sau Ucraina, dar și pentru Uniunea Europeană însăși, a comentat pentru Radio Chișinău consilierul pentru afaceri europene al președinției, Igor Zaharov.

Igor Zaharov: La doi ani de la obținerea statutului de țară candidată, iată că acum am reușit, după ce am completat cele nouă recomandări ale Comisiei Europene, să lansăm oficial acestei negocieri. Este eveniment important deoarece setează tonul oficial și practic al negocierilor noastre de aderare și noi spunem că extinderea Uniunii Europene este crucială, și nu numai pentru țările candidate, cum sunt Republica Moldova şi Ucraina, dar pentru Uniunea Europeană, deoarece, prin integrarea mai multor țări, Uniunea Europeană își extinde zona de stabilitate la o regiune mai largă, inclusiv și în Europa de Est, astfel cumva întărind rezistența noastră colectivă împotriva presiunilor externe la care noi suntem supuși.

Reporter: Uniunea Europeană ne mai deschide o ușă, poate cea mai importantă pentru viitorul nostru, iar guvernarea trebuie să depună eforturi susținute pentru a atinge obiectivele prevăzute de Planul de acțiuni pentru aderare – afirmă experții./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 25 iunie