2024, június 26.

Nemzetközi újságírói fórumon keresik a megoldást az álhírek ellen

A tényellenőrző újságírók világkonferenciája június 25-én, szerdán kezdődött a boszniai Szarajevóban. A háromnapos rendezvényen több mint 500 hírlapíró vesz részt a világ minden tájáról. A rendezvényen több mint 100 előadó lép fel több mint 60 panel keretében. A szakma legfontosabb csúcstalálkozójának fő témái: információintegritás a mesterséges intelligencia korában, a demokrácia védelme a 2024-es választási évben, félretájékoztatás a közösségi médiában, online dezinformációs kampányok. A Román Rádiót a RADOR hírügynökség három újságírója képviseli. A szóban forgó sajtóügynökségnek ugyanis van egy tényellenőrző csoportja, a Romania Check. Munkájuk első eredményei már olvashatók a rador.ro oldalon, a Romania Check rovatban. (Radio România Actualităţi)

Ma van a nemzeti zászló napja Romániában

Ebből az alkalomból Klaus Iohannis elnök üzenetet küldött, amelyben hangsúlyozta, hogy a nemzeti zászló mostantól a szövetségeseink és partnereink zászlói mellett van. Velük együtt közös értékeket és eszméket vallunk a NATO, az EU és az ENSZ égisze alatt zajló nemzetközi missziókban – tette hozzá. Nicolae Ciucă, a szenátus elnöke is hangsúlyozta, hogy az állami zászlót tisztelni és szolgálni kell, kötelességünket teljesítve hazánk iránt, bárhol is vagyunk. Marcel Ciolacu miniszterelnök is egységre szólított fel a nemzeti lobogó körül, a történelem iránti tisztelet jeleként, és az ország iránt, amelyet a jövő nemzedékeire akarunk hagyni: egy modern Romániát, amely képes a NATO biztonságának és az európai demokratikus értékeknek a megvédésére. (Radio România Actualităţi)

Országos Takarítási Nap kijelöléséről döntött a szenátus

A honatyák elfogadták az RMDSZ kezdeményezését, amelyik szeptember harmadik szombatját jelölte meg olyan napnak, amelyen a hatóságok és a civil szervezetek tudatosítják a tiszta környezet fontosságát. Tánczos Barna szenátor szerint ez a törvény egyértelmű jelzés a polgárok, a hatóságok és a jogi személyek részére a tekintetben, hogy társadalmi felelősséggel tartoznak életterük tisztán-tartásáért.

Tánczos Barna: Ez a törvényjavaslat megteremti a lehetőségét annak, hogy felelősségre vonja az embereket, felhívja a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, hogy motiválja az önkormányzatokat az ilyen akciók megszervezésére, hogy mozgósítsa az önkénteseket. Minden év szeptemberének harmadik szombatjának olyan napnak kellene lennie, amikor a hatóságok, az önkéntesek, az ország minden polgára többet tesz a tisztaságért, többet tesz a tiszta Romániáért.

A törvénytervezet ezután a képviselőház elé kerül vitára és szavazásra – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Alexandra Cristea, szerkesztő. (Radio România Actualităţi)

Ma a választott idegen nyelvi ismeretek felmérésével folytatódtak a szóbeli érettségi vizsgák

Az érettségi június 27-én érnek véget. Az írásbeli vizsgákra a jövő héten kerül sor. Hétfőn a román nyelv és irodalom ismereteikről adnak számot a diákok. Az első eredményeket július 8-án teszik közzé, a fellebbezések utáni végleges eredményeket pedig július 12-én. Az országos érettségi vizsgát akkor tekintik sikeresnek, ha a jelentkező valamennyi vizsgán részt vett, és mindegyikből legalább 5-ös osztályzatot, az írásbeli vizsgán pedig legalább 6-os osztályzatot ért el. (Radio România Actualităţi)

Románia tegnap közel 1,1 milliárd euró uniós támogatást kapott a nemzeti energiarendszer korszerűsítését célzó beruházásokra

A pénz abból a 3 milliárd euróból származik, amelyet az EU a kibocsátás-kereskedelemből szerzett, és amelyet 10 tagországban a tisztább energiarendszerekbe fektet be.

A részleteket a közszolgálati rádióban Gabriela Mitrovici tudósító így ismertette: Az Európai Unió ebből a pénzből 39 energiaprojektet támogat, és a 10 tagállamnak tegnap kifizetett közel 3 milliárd euró a befektetési alapból eddig ez volt a legnagyobb kifizetett összeg.

A legnagyobb részt, 37%-ot, Románia kapta, 24 milliárd euró és 835 milliárd euró közötti összeget pedig Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország és Szlovákia kapta. A beruházások célja az energiarendszerek korszerűsítése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az energiaiparban, az iparban és a közlekedésben, valamint az energiahatékonyság javítása. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR