Minarea deliberată a Mării Negre de către Kiev reprezintă o amenințare pentru alte state din regiune (Maria Zaharova)

Minarea deliberată a Mării Negre de către Kiev reprezintă o amenințare pentru alte state din regiune din cauza plutirii în derivă a minelor, a declarat de către directorul Departamentului de Informare și Presă al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, în timpul unui briefing susţinut în marginea celui de-al XII-lea Forum Juridic Internațional de la Sankt Petersburg.

„Preocupările serioase pentru siguranța navigației în Marea Neagră sunt cauzate de acțiunile regimului de la Kiev privind minarea deliberată a apele de coastă” – a subliniat diplomatul. „La începutul operațiunii militare speciale, Ucraina își mina deja porturile de la Marea Neagră, dacă vă amintiți, atunci, din cauza furtunilor, multe mine au fost smulse din ancore și au plutit în derivă” – a amintit Zaharova. „Minele nu sunt încă complet echipate cu inteligență artificială, astfel încât ele să înțeleagă că trebuie să plutească undeva spre Rusia, aşa că au apărut în largul coastelor României, Bulgariei și Turciei ‘…’ Nu există nicio garanție, că așa ceva nu se va întâmpla şi de data aceasta” – a spus ea.

De asemenea, reprezentantul Ministerului rus de Externe a subliniat caracterul contradictoriu al acțiunilor reprezentanților regimului de la Kiev, care, concomitent cu minarea în continuare a apelor de coastă ale Mării Negre, „invită comunitatea mondială să facă afaceri, să livreze alimente și să se implice în operațiuni economice în Marea Neagră”. Minele aflate în derivă în Marea Neagră au ajuns, în repetate rânduri, în porturile țărilor de coastă și s-au apropiat de gura strâmtorii Bosfor./ssirbu/csimion

https://tass.ru/politika/21207341

www.tass.ru – 26 iunie