Premierele lunii iunie la Teatrul Național Radiofonic

Începând din 25 iunie Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați în premieră absolută, pe site-ul www.eteatru.ro, în secțiunea Podcast, două producții scurte după povestirile lui Răzvan Ursuleanu: Reporter radio și Război, în adaptarea radiofonică și regia artistică a lui Mihnea Chelaru.

Povestirea scurtă Reporter radio de Răzvan Ursuleanu este inspirată de experiența de jurnalist radio a autorului. Monologul Reporter radio are o notă de umor cinic, născut din relatarea detașată a întâlnirii jurnalistului în exercițiul meseriei cu oamenii simpli și a documentării strădaniei lor de a da un rost vieții. Perspectiva morții relativizează toată zbaterea găsirii unui sens existenței, privită de personaj cu detașare și cu umor. Textul depășește faptul divers și dă întregii povestiri o semnificație existențială, pe care regizorul Mihnea Chelariu o redă în spațiul sonor bogat ce potențează mărturia jurnalistului. Interpretat chiar de autorul povestirii, personajul livrează cu autoironie perspectiva „moștenirii” de neocolit a finitudinii ca punct de fugă al vieții.

Povestirea foarte scurtă Război de Răzvan Ursuleanu este în fapt o scrisoare despre descoperirea realităților frontului și are o semnificație ce depășește experiența traumatizantă individuală a soldatului în război. Producția surprinde în concizia textului și a sunetului întreaga tragedie absurdă a războiului, a vieților distruse, a victimelor nevinovate și are o semnificație profund umană, pacifistă, pe care o redă atmosfera spectacolului sonor gândit de regizorul Mihnea Chelariu. În contextul conflictelor armate care se desfășoară în apropierea noastră, meditația solitară a soldatului poate fi asimilată cu un lamento, o reiterare actualizată a adagiului cronicarului „Nu sunt vremurile sub om, ci bietul om sub vremuri”.

Vă invităm să ascultați online cele două producții.

Reporter radio de Răzvan Ursuleanu. Adaptarea radiofonică Mihnea Chelaru. Distribuţie: Răzvan Ursuleanu, Virginia Rogin, Cosmin Șofron, Violeta Berbiuc. Regia de studio Janina Dicu. Redactor Oana Cristea Grigorescu. Sound design și regia artistică Mihnea Chelaru. https://www.eteatru.ro/#art/reporter-radio-de-razvan-ursuleanu/3798341

Război de Răzvan Ursuleanu. Adaptarea radiofonică Mihnea Chelaru. Interpretează Ștefan Iancu. Regia de studio Janina Dicu. Redactor Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică Mihnea Chelaru. https://www.eteatru.ro/#art/razboi-de-razvan-ursuleanu/3798311