Revista presei internaționale – 26 iunie

Din păcate, așa cum de altfel ne-am și obișnuit, Orientul Mijlociu și Europa ocupă prima pagină a ziarelor străine mai ales din cauza celor două conflicte armate de pe teritoriul lor: în Orientul Mijlociu – conflictul dintre Israel și militanții palestinieni Hamas, iar în Europa – războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
Veștile din Orientul Mijlociu demonstrează că niciuna dintre părțile beligerante nu dă semne că ar dori să ajungă la o înțelegere. Dacă răsfoim ziarul israelian Ha’aretz, titlurile unor articole sunt alarmante: “Incendiu izbucnit în nordul Israelului ca urmare a unui baraj de rachete lansat din Liban” sau: “Dând o lovitură guvernului, Curtea Supremă din Israel decide că și evreii ultraortodocși trebuie să își efectueze stagiul militar” sau: “Soția lui Netanyahu a discutat cu familiile unor ostatici și le-a spus că armata pune la cale o lovitură de stat împotriva soțului ei”. Într-un alt ziar israelian, The Jerusalem Post, citim: “Benny Gantz, liderul Partidului Unității Naționale, afirmă că armata israeliană poate distruge întreaga capacitate militară a militanților palestinieni doar în câteva zile” și, în sfârșit, un titlu și mai alarmant din același ziar: “Orientul Mijlociu se pregătește de război”. Ziarul precizează că “avertismentul aparține unui colonel israelian în rezervă, care a mai adăugat că o intrare în luptă a gherilelor Hezbollah ar face ca războiul din Gaza să se încheie în condițiile puse de Hamas”.
În Europa, războiul Rusiei în Ucraina rămâne încă evenimentul cel mai important. Ziarul american The New York Times anunță că “Tribunalul Penal Internațional de la Haga a emis mandate de arestare pe numele a doi importanți oficiali ruși din sectorul securității”. Ziarul precizează că “Serghei K. Șoigu, fostul ministrul al apărării, și generalul Valeri V. Gherasimov, cel mai important ofițer de armată al țării, au fost acuzați de lansarea unor atacuri asupra populației civile din Ucraina”. Dar, potrivit ziarului rusesc de limbă engleză The Moscow Times, „Consiliul de Securitate al Rusiei, condus acum de Seghei Șoigu și citat de agenția TASS, nu s-a prea arătat impresionat, decretând: ‚Totul este o abureală, atâta vreme cât jurisdicția TPI nu este valabilă și în Rusia’”.
În ceea ce o privește însă, Ucraina a primit o veste bună. Revista americană Time anunță, cităm, „un vis care pentru președintele ucrainean Zelenski a devenit realitate – Ucraina urmează să își lanseze tratativele de aderare la Uniunea Europeană”. Aceeași publicație menționează că, făcut ieri (marți 25 iunie), anunțul se referă și la „Moldova, țară care a depus și ea cerere de aderare la UE în urma invaziei Rusiei în Ucraina”. „Un moment istoric”, după cum afirmă președintele Consiliului European, Charles Michel, citat de ziarul francez Le Monde. „O zi istorică și pentru președintele Volodimir Zelenski”, subliniază același ziar. Dar, de la Moscova, cotidianul Nezavisimaia Gazeta e de altă părere, drept care estimează că „povestea începerii negocierilor cu Bruxelles-ul a fost începută doar pentru a împinge Ucraina spre o soluționare pașnică a conflictului militar cu Rusia”.

(Alexandru Danga/RADOR RADIO ROMÂNIA)