2024. június 27.

Július 1-jétől országszerte megkezdődik a beiratkozás a duális képzésre

Konstanca megyében 18 szakképesítésre várnak jelentkezőket. A helyek száma 283. Cosmin Filip mérnök a közszolgálati rádió számára elmagyarázta a képzés előnyeit.

Cosmin Filip: Az előnyök óriásiak. A duális képzésben nincs tandíj, ráadásul ösztöndíjas, azaz a konzorcium gazdasági szereplőjéhez járó tanuló havi 1000 lejes ösztöndíjat kap. Azok a diákok, akik tovább szeretnének tanulni az oktatási részen, választhatnak egy négyes szintű képesítést, duális vagy nem duális, tehát érettségivel végezhetnek, és aztán aki akar, mehet az egyetemre, a klasszikus vagy a duális alapképzésre. Mi mindannyian azt szeretnénk, hogy Konstancán minden diák számára megteremtsük ezt a lehetőséget. (Radio România Actualităţi)

A napokban rendezik meg Konstancán az első nemzetközi rendezvényt, amelyet a tengerészeti iparnak szenteltek Romániában

A 10 órakor megnyíló kiállításon több tucat hazai és külföldi cég vesz részt. A rendezvényt a Konstancai Kereskedelmi, Ipari, Hajózási és Mezőgazdasági Kamara szervezi. Az eseményről Ruxandra Serescu ügyvezető igazgató nyilatkozott a közszolgálati rádiónak.

Ruxandra Serescu: Ez az első ilyen formátumú nemzetközi rendezvény, amelyet a tengeri ágazatnak szentelnek. A kiállításra 70 cég jelentkezett és kétnapos konferenciára várjuk az érdeklődőket. Reméljük, hogy sok partnerséget fogunk kialakítani, ezért létrehoztunk egy speciális hálózatépítő területet is a megbeszélések számára. Ez a Románia-Grúzia üzleti fórum. A küldöttségben 21 vállalat vesz részt. 10 országból regisztráltunk látogatókat, ami siker Konstanca számára, különösen azért, mert ez az első alkalom, hogy a tengerészeti ágazatnak szentelt rendezvényt Konstancán tartanak. (Radio România Actualităţi)

Ellenőrzik az italt és cigarettát vásárlók életkorát

Az üzletek és nyilvános helyek alkalmazottai kötelesek lesznek ellenőrizni az alkoholt, energiaitalokat és dohányárut vásárlók életkorát a képviselőház által elfogadott törvénytervezet értelmében. A dokumentum büntetésekről is rendelkezik: 10 ezer és 30 ezer lej közötti pénzbírságot szabnak ki, ha nem tartják be a szabályt. A törvénytervezet egyik kezdeményezője, Adrian Veiner a Mentsétek meg Romániát (USR) képviselője szerint a társadalom egészének bevonására van szükség ahhoz, hogy a kiskorúakat megvédjék az ilyen termékek fogyasztásának kockázatától, tekintettel arra, hogy Romániában tilos a dohány és az alkohol kiskorúaknak történő árusítása, mégis naponta több százezer gyerek vásárolja meg ezeket. (Radio România Actualităţi)

A VIII. osztály végzősei ma ismét a vizsgatermekbe vonulnak az országos szintfelmérő utolsó tesztjére, a számtanra

Holnap már csak az anyanyelv és irodalom tantárgyat tanuló diákoknak kell vizsgázniuk. Az Országos Kiértékelésen elért átlagpontszámok különösen fontosak a tanulók jövője szempontjából, mivel ezek számítanak a középiskolába való felvételinél. A részleteket Adriana Leu, a közszolgálati rádió tudósítója ismertette a rádió reggeli hírműsorában.

A diákok csak 8:00 és 8:30 között léphettek be a vizsgatermekbe, személyi igazolványukkal és kék golyóstollal vagy tintával és fekete ceruzával ellátott íróeszközökkel, amelyekkel rajzokat és ábrákat készíthettek. Kilenc órakor megkapták a feladatokat és a bélyegzővel ellátott papírt a vázlatokhoz. Ismétlem, ha többre volt szükségük, kérhettek további lapokat. Az azonosító doboz kitöltése után a jelölteknek két órájuk van a kérdések megoldására. Felhívták a figyelmüket, hogy a vizsgatermekbe tilos bármilyen segédeszközt bevinni, legyen az tankönyv, jegyzet, elektronikus számolási vagy kommunikációs eszköz, és természetesen telefon sem. Ezenkívül a diákoknak a hátizsákot vagy a kézitáskát le kell adniuk. Az első jegyeket július 3-án, szerdán 14:00 óráig közlik, óvásokat pedig még aznap és másnap lehet a vizsgaközpontokban vagy elektronikus kommunikáció révén. Az óvás elbírálása után kapott jegy végleges, függetlenül attól, hogy magasabb vagy alacsonyabb, mint az eredeti jegy. A végleges eredményeket július 9-én, kedden teszik közzé. Az átlag az országos értékelő teszteken elért pontszámok kerekítés nélküli, két tizedesjegy pontossággal számított számtani átlaga. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin