Nivelul mare al deficitului bugetar nu va constitui o problemă pentru România, susţine premierul Marcel Ciolacu

Realizator: Nivelul mare al deficitului bugetar nu va constitui o problemă pentru România, care va negocia şi semna un acord pe șapte ani cu Comisia Europeană, pe această temă – susţine premierul Marcel Ciolacu. El participă, în acest moment, la Consiliul Socialiştilor Europeni de la Bruxelles.
Reporter: Bogdan Isopescu – Premierul Marcel Ciolacu spune că România nu riscă oprirea finanțării europene din cauza deficitului bugetar excesiv, cel mai mare din Uniunea Europeană, și că până la începutul lunii octombrie va fi semnat un acord pe șapte ani cu executivul european, tocmai pe această problemă. Conform lui Marcel Ciolacu, România are un deficit bugetar mare pentru că s-a împrumutat mult pentru a investi, iar aceasta a fost o soluție în trecut pentru dezvoltarea unor state precum: Portugalia, Italia sau Spania.
Marcel Ciolacu: Eu ce pot să vă spun este că la 100 de lei împrumutată, România investește acum 125 lei, vrem să ne dezvoltăm. Este pentru prima oară când un guvern nu se împrumută pentru consum. Se împrumută pentru investiții. Avem investiții de la începutul anului de aproximativ două miliarde de euro lunar. Acest ritm va trebui menținut.
Reporter: Declarația lui Marcel Ciolacu vine după ce, săptămâna trecută, Comisia Europeană publica recomandările de primăvară pentru statele membre. Conform raportului, România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană și cel mai mare deficit bugetar. Îngrijorarea Comisiei este și faptul că acest deficit este în creștere față de anul trecut. Conform lui Marcel Ciolacu, deficitul de anul acesta va fi corectat conform negocierilor care urmează să înceapă cu executivul european./RADOR RADIO ROMÂNIA/apostelnicu/ctuluc

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 iunie)