Un om de știință mexican produce muzică generată cu sunetele emise de plante

Omul de știință mexican Laura Xóchitl Cruz a dezvoltat un dispozitiv pentru a produce muzică generată cu sunete emise de plante, cu care oferă acum concerte în Querétaro, un stat din centrul țării. Inginera specializată în Biosisteme la Universitatea Autonomă din Querétaro (UAQ) a investigat ani de zile modul în care sunetul influențează creșterea și dezvoltarea plantelor și a polenizatorilor, dar pe parcurs a constatat că palntele pot „face” și muzică.
Cercetătoarea a spus că a început să lucreze cu salata verde și să expună la zgomotul pe care aceste legume îl produc în timpul creșterii lor.
„După ce am terminat acel experiment, la Universitatea Autonomă din Querétaro, mi-am dat seama că dispozitivele pe care le aveam deja din acel experiment m-ar putea ajuta să ascult muzica plantelor”, a spus Cruz. Descoperirea a determinat-o să ofere concerte și o experiență imersivă în mai multe state ale țării unde, pe lângă promovarea științei, creează conștientizare și conexiune între natură și oameni. Dispozitivul este format din electrozi care se conectează la frunze. „Pui electrozii pe plantă și apoi o asculți”, a explicat ea. „Dar atunci când atingi planta, sunetul se schimbă și este diferit pentru fiecare persoană. Așa că, trăind această experiență, interacționând cu planta, văzând cum funcționează și toate acestea fiind în direct, schimbă foarte mult percepția oamenilor despre natură”, a spus ea.
Aceste sunete, a explicat Laura Xóchitl Cruz, sunt impulsuri electrice pe care fiecare plantă le are înăuntru și care, atunci când sunt procesate, sunt legate de sunetul instrumentelor și ajung să creeze muzică. Modul în care Cruz îmbină impulsurile cu sunetele instrumentelor se datorează unui procesor pe care ea l-a dezvoltat ea însăși, care interpretează impulsurile și creează conexiunile necesare pentru ca acestea să dobândească un sunet specific.
„Am dezvoltat dispozitivul, pentru că mi-am dat seama că era foarte greu să achiziționez un dispozitiv dintr-o altă țară, era foarte complicat, asta a fost acum vreo 10 ani și era și mai greu să aduci lucruri în Mexic”, a povestit inginera. Alături de această lucrare, Cruz se concentrează pe dezvoltarea unei tehnici care completează agricultura cu sunet. Obiectivul este de a înlocui instrumentele scumpe din această industrie, cum ar fi dronele polenizatoare, pentru a genera mecanisme bazate pe sunet care promovează creșterea și dezvoltarea culturii, beneficiind în același timp de polenizatorii naturali.
„Are foarte mult de-a face cu tipul de frecvențe care sunt folosite, trebuie să fie frecvențe specifice în funcție de ceea ce vrei să faci și merg mână în mână cu decibelii, puterea cu care merge acel sunet și timpul în care o să-l expui”, a conchis Laura Xóchitl Cruz. (www.20minutos.es – 23 iunie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (27 iunie)