Coaliţia de guvernare trebuie să stabilească data alegerilor prezidenţiale

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Coaliţia de guvernare trebuie să stabilească zilele acestea un calendar pentru alegerile prezidențiale, după ce la ședința de marți PSD și PNL nu au reușit să ajungă la un consens. Cele două partide au în continuare viziuni diferite în privința datei scrutinului. Social-democrații vor ca prezidențialele să aibă loc în septembrie, așa cum s-a convenit anterior, iar liberalii insistă pentru alegeri la termen, în luna noiembrie. Amalia Bojescu:
Reporter: Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, aflat la Bruxelles, declara că liberalii nu și-au ținut cuvântul dat și, dacă nu se va respecta calendarul deja stabilit, se va consulta cu celelalte partide politice pe tema datei alegerilor prezidențiale:
Marcel Ciolacu: Ca prim-ministru trebuie să am o abordare deschisă şi o discuție cu toate partidele politice. Dacă acest calendar anunțat anterior nu se ține și acest lucru îl voi face.
Reporter: Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a reacționat la afirmațiile lui Marcel Ciolacu printr-o postare pe contul său de facebook. Liderul PNL spune că nu înțelege reacția președintelui PSD și afirmă că în privința alegerilor prezidențiale, liberalii vor respecta termenele și prevederile legale:
Nicolae Ciucă: Sincer, chiar nu înțeleg, de ce această reacție. Dar atunci când vine vorba de alegerile prezidențiale trebuie să rămânem în prevederile legale și în termenele legale. Ca atare, haideți să stăm jos și să discutăm pe bază de principii, pe baze de reguli, nu pentru a face în așa fel încât să respectăm agenda personală a liderilor PSD.
Reporter: După discuțiile de marți, în care cele două partide nu au ajuns la un consens, o nouă ședință a coaliției fusese anunțată pentru astăzi. Social-democrații i-au cerut ministrului PNL de interne, Cătălin Predoiu, ca în ședința de guvern programate tot astăzi să prezinte un act normativ cu data primului tur al alegerilor prezidențiale 15 sau 29 septembrie.
Realizator: Din opoziție, USR spune că data alegerilor pentru Cotroceni nu trebuie decisă de o coaliție cu reprezentare de 50% în parlament, fără consultarea celorlalte partide politice. Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, spunea că scrutinul pentru prezidențiale ar trebui să aibă loc la termen./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 iunie)