Liderii europeni au stabilit cine va ocupa posturile-cheie în instituţiile UE

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Liderii europeni au stabilit cine va ocupa posturile-cheie în instituţiile UE. Ursula von der Leyen a primit din nou şefia executivului comunitar şi urmează să primească votul Parlamentului European luna viitoare. Bogdan Isopescu a urmărit lucrările Consiliului European la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis:
Reporter: Ursula von der Leyen a fost nominalizată pentru președinția Comisiei, premierul eston Kaja Kallas pentru șefia diplomației europene, iar fostul premier portughez Antonio Costa va prelua președinția Consiliului European. Cele trei funcții sunt astfel împărțite între cele trei grupuri politice, care formează majoritatea în Parlamentul European, în speță popularii, Renew și social-democrații. Din noua postură de șef al diplomației europene, Kaja Kallas se va ocupa și de problema securității Uniunii:
Kaja Kallas: Este o responsabilitate enormă această funcție, pentru că trăim într-un context plin de tensiuni geopolitice, instabilitate în creștere la nivel global, iar acestea sunt provocări pentru politica externă a Uniunii Europene.
Reporter: Liderii statelor membre au adoptat și agenda strategică a Uniunii pentru următorii cinci ani, iar prioritățile sunt competitivitatea economică, apărarea valorilor democratice, reformele interne pentru extinderea Uniunii și securitatea. Aici intră și cheltuielile pe care statele membre ar trebui să le crească pentru apărare. Ursula von der Leyen spune că Uniunea are nevoie de un plus de 500 de miliarde de euro pentru apărare în următorii 10 ani:
Ursula von der Leyen: Dacă ne uităm la cheltuielile întregii Uniuni Europene pentru apărare între 1999 și 2021, vedem că acestea au crescut sub 20%, pe când cheltuielile Chinei au fost majorate de 600 de ori în aceeași perioadă, iar cele ale Rusiei de 300 de ori.
Reporter: Ucraina rămâne o altă prioritate, atât din punct de vedere al aderării, cât și pentru sprijinul financiar și militar. Uniunea a semnat ieri un acord de securitate cu Ucraina.
Realizator: Numirile pentru cele mai importante funcții din Uniunea Europeană făcute de cei șase lideri reprezentând principalele familii politice europene au provocat iritarea șefei guvernului italian, Giorgia Meloni, care s-a văzut ocolită la aceste discuții. Cei care au negociat funcțiile au fost cancelarul german Olaf Scholz, premierul spaniol Pedro Sanchez, premierii polonez și grec, Donald Tusk și Kyriakos Mitsotakis, președintele francez Emmanuel Macron și premierul interimar olandez Mark Rutte. Meloni, al cărei partid face parte în Parlamentul European din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, a apreciat că respectivul grup restrâns de șase lideri a format o oligarhie, care a făcut o înțelegere, fără a ține cont de mesajul transmis la urne de cetățeni la alegerile europarlamentare din 6-9 iunie, scrutin care a confirmat un avans al formațiunilor conservatoare eurosceptice, fără însă ca acestea să răstoarne majoritatea formată din grupurile popular, social-democrat și liberal. În același timp, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut să nu fie exclusă nicio țară din negocierile pentru funcțiile la vârful Uniunii Europene./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/ilapadat