Vineri, la ora 4:00, ora României, este programată prima dezbatere electorală între Joe Biden şi Donald Trump

Realizator: Ianna Ioniță – La ora 4:00, ora României, este programată prima dezbatere electorală între Joe Biden şi Donald Trump. Cei doi politicieni, cei mai în vârstă candidați la președinția Statelor Unite, sunt practic la egalitate în sondajele de opinie naționale, cu mai puțin de cinci luni înainte de alegerile din 5 noiembrie. Vor fi 90 de minute care pot face însă diferența în sondaje. Evenimentul e găzduit și transmis de CNN. Mai multe informații despre regulile și desfășurarea dezbaterii electorale ne prezintă Radu Dobrițoiu.

Reporter: Statele Unite așteaptă cu maximă febrilitate prima dezbatere din campania pentru alegerile prezidențiale. Actualul președinte, democratul Joe Biden, și contracandidatul său republican în cursa pentru Casa Albă, Donald Trump, se vor afla timp de 90 de minute, începând cu ora 4:00 la noapte în România, în sediul televiziunii CNN din Atlanta, în fața a doi dintre cei mai importanți jurnaliști ai postului. Președintele în funcție își acuză oponentul că este dezechilibrat și un pericol pentru democrație, iar rivalul său – ocupantul de acum al Casei Albe este senil și corupt.
Cei doi politicieni, cei mai în vârstă candidați la președinția SUA, sunt practic la egalitate în sondajele de opinie naționale, cu mai puțin de cinci luni înainte de alegerile din 5 noiembrie. De când se organizează dezbateri prezidențiale în Statele Unite, din 1960, cea de acum, prima din cele două acceptate în acest an de candidați, este cea mai timpurie, chiar înainte de convențiile partidelor, când se așteaptă desemnarea lor oficială. De aici și așteptările limitate față de impactul ei asupra votului din 4 noiembrie. Chiar și așa, este aproape unanim că America se află în fața unui moment istoric și că relativul echilibru dintre cei doi s-ar putea rupe. De aici și precauțiile extreme pe care CNN le-a convenit cu echipele de campanie, după cum explică directorul politic al postului de televiziune, David Chalian.

David Chalian: Una dintre principalele schimbări pe care publicul le va remarca este în studioul dezbaterilor, unde nu va exista public. Acolo se vor afla doar cei doi candidați și cei doi moderatori. Microfoanele vor fi activate doar pentru candidatul programat să răspundă, atunci când aceștia sunt desemnați să vorbească. Microfonul oponentului va fi închis în acele momente și vor exista lumini de semnalizare prin care candidații să știe când le expiră timpul. Podiumurile candidaților se vor afla la 2,5 metri distanță, mult mai aproape decât acum 4 ani, când era criza COVID. Felul în care dezbaterea este organizată, iar formatul a fost convenit de CNN cu ambele echipe de campanie, presupune că vom alege o temă majoră de dezbatere, pentru care unul dintre candidați va avea două minute la dispoziție, apoi un minut pentru replica oponentului și încă un minut pentru ca primul candidat să poată oferi clarificări. Apoi, situația se inversează. Ce vreau să subliniez este că, odată ce acești candidați vor intra în studioul de dezbateri, nu vor avea alături pe nimeni din echipa lor sau vreun consilier și pot comunica cu aceștia doar după încheierea dezbaterii.

Reporter: New York Times scrie că patru vor fi temele cele mai disputate: imigrația, economia, democrația și dreptul la avort. Publicația se așteaptă ca Donald Trump să trateze migrația ca pe o crimă de violență extremă, în pofida dovezilor că nu este așa, că imigranții nu iau joburile americanilor și îl va acuza pe președinte că este vinovat de trecerile ilegale ale frontierei și că politica lui este prea permisivă. Joe Biden va replica prin legea frontierei convenită în februarie cu republicanii și este de așteptat să-l acuze pe Trump că otrăvește subiectul. Candidatul republican îl acuză pe actualul președinte că politicile sale au accelerat inflația și că au explodat cheltuielile guvernului. În replică, Joe Biden ar putea insista pe scăderea puternică a șomajului în mandatul său și că Trump îi susține mai degrabă pe superbogații americani decât pe oamenii obișnuiți. Două dintre principalele linii de atac ale actualului președinte la adresa predecesorului său se așteaptă să fie dreptul la avort, ale cărui limitări vor fi explicit atribuite lui Trump, pe care îl va acuza și de intenția de a impune limitări democrației. Oameni buni, spunea Joe Biden la un miting acum o lună, ceea ce este pus în pericol în 2024 sunt libertățile noastre, însăși democrația. Iar aceasta nu este o hiperbolă, a insistat el. În replică, Donald Trump spune că subiectul este o perdea de fum care să distragă atenția de la restul politicilor sale. Fostul strateg-șef al fostului președinte Barack Obama, David Axelrod, spune la CNN că toți ochii americanilor vor fi ațintiți pe reacțiile celor doi candidați.

David Axelrod: Candidatul care va ieși avantajat din această dezbatere va fi cel care își va putea concentra mesajul pe alegători, va încerca să se conecteze cu ei și, în loc să lanseze atacuri personale asupra oponentului, să se concentreze pe nevoile alegătorilor. Acest candidat va obține la final avantajele. Ambii candidați au fost președinți ai Statelor Unite și cunosc aceste probleme. Întrebarea care se va pune: cine va ocupa spațiul competiției și va oferi cuvintele și mesajele care să răspundă la întrebarea de ce el ar trebui să fie următorul președinte al Americii?

Reporter: Înaintea dezbaterii, câteva variabile nu sunt deloc cunoscute: În ce măsură Donald Trump va folosi și va avea câștig de cauză pe ideea vârstei președintelui Biden și a stării de slăbiciune pe care el i-o atribuie. De partea sa, nu este clar cât va insista actualul președinte pe problemele lui Donald Trump cu justiția americană, care deja l-a găsit vinovat de falsificarea actelor contabile și care ar putea să candideze chiar din închisoare, dacă va fi astfel condamnat. Strategul politic republican Brad O’Donnell estimează la CNN că temele mainstream vor fi totuși dominante și că poziționarea globală a candidaților pe câmpul de probleme va asigura succesul.

Brad O’Donnell: Oamenii îi citesc pe candidați cum se comportă în dezbatere, dacă sunt sau nu în controlul ei, deci contează cum răspund la diversele întrebări. Am urmărit să văd dacă ei sunt dornici să vorbească despre dreptul la avort. Nu prea sunt sigur că vor, dar aceasta va fi o temă majoră a dezbaterii. Regulile clasice de pregătire a candidaților spun că una dintre cheile dezbaterii este să poți anticipa cât mai bine. Când pregătești un candidat pentru o dezbatere cel mai confortabil te simți atunci când deja știi răspunsul pe care el îl va da. Cred că ambele tabere au temeri privind dezbaterea, pentru că nu prea au siguranța asta.

Reporter: În fine, nu este clar cum va pune dezbaterea în valoare personalitățile candidaților. Trump, înverșunat și coleric, întruchiparea triumfătoare a populismului desăvârșit, Biden, articulat, empatic și în controlul problematicilor, atunci când reușește cu succes acest lucru./schelaru

/RADOR RADIO ROMÂNIA – 27 iunie