Lucruri pe care NU ar trebui să le cumpărați niciodată la mâna a doua

Beneficiile cumpărăturilor second-hand sunt vaste și variate. Nu numai că articolele folosite sunt adesea la jumătate din prețul achiziționării unora noi, dar există și șansa de a găsi piese rare și unice, care sunt cu adevărat uimitoare. Vânarea unor chilipiruri este adesea un hobby distractiv și accesibil, iar articolele descoperite sunt mai durabile și ecologice decât echivalentele lor noi. Cu toate acestea, există anumite articole care, din motive extrem de importante, nu ar trebui niciodată cumpărate la mâna a doua. Când decideți să cumpărați articole folosite, vă puteți confrunta cu câteva potențiale dezavantaje. Acestea vin cu uzură, ceea ce poate afecta funcționalitatea și siguranța unui articol, precum și cu probleme de igienă și sănătate, devenind astfel mai degrabă niște achiziții riscante. Cumpărarea de produse folosite poate fi o modalitate excelentă de a economisi bani, dar o astfel de investiție nu merită întotdeauna „deranjul”. Dacă optați, spre exemplu, pentru un autoturism puțin uzat, cu doar câteva mii de km la bord, ați putea economisi o sumă importantă de bani, și vă puteți bucura în continuare de beneficiile unei mașini (aproape) noi. Însă, dacă veți cumpăra o saltea folosită, care vă provoacă dureri de spate și aduce o infestare de ploșnițe în casa dvs., costurile vor depăși beneficiile. Fără doar și poate, magazinele second-hand pot fi un tezaur de oferte grozave la articole unice pe care nu le veți găsi în alte magazine, fiind extrem de ușor să fiți prinși în mrejele achiziționării unor chilipiruri. Dacă, însă, vă urmați inima și nu capul, s-ar putea ca „afacerea” să vă aducă alte probleme la care nici nu vă așteptați. Există ceva palpitant în a găsi „nestemate” bine ascunse și în a economisi bani în același timp, dar, dacă nu sunteți atenți, ați putea aduce acasă ceva care ar fi trebuit să rămână la magazin. Nu este un secret că achizițiile la mâna a doua au crescut în popularitate în ultimii ani, proprietarii de case dorind să „reînnoiască” decorul și mobilierul, dar nu fiecare articol prezentat ca fiind un chilipir este un proiect de bricolaj demn de investiții. Cele mai bune articole second-hand sunt cele de mici dimensiuni, precum cărțile, ramele, decorul de sărbători și chiar anumite vase, fiind articole unice care conferă personalitate unei locuințe și o fac să fie mai primitoare și mai luxoasă. Stiliștii de interior și experții în amenajări susțin că există o regulă în această privință – când vine vorba de proiecte de amenajare, dacă găsiți ceva care necesită multă muncă pentru a-l curăța sau „repara”, întotdeauna trebuie să vă întrebați dacă merită timpul și banii cheltuiți sau dacă nu cumva mai bine ați cumpăra un alt articol nou-nouț. Specialiștii mai afirmă că, în primul rând, observarea cu atenție a fiecărei piese este o modalitate inteligentă care oferă indicii destul de clare asupra achiziționării articolului respectiv.


Dezavantajele și avantajele cumpărării de produse folosite

Pe lângă uzura ce poate afecta funcționalitatea și siguranța unui articol, adesea nu veți avea garanție sau opțiunea de a-l returna. În plus, va trebui să investiți timp și efort în căutarea, verificarea și negocierea prețului a ceea ce cumpărați. În unele cazuri, poate fi o afacere bună să cumpărați lucruri second-hand, întrucât sunt prietenoase cu bugetul și deosebite din punct de vedere estetic. De asemenea, după îndelungate „săpături”, este posibil să descoperiți un articol folosit cu caracter sau caracteristici pe care nu le veți găsi găsi într-unul nou. În plus, cumpărarea de articole uzate este o formă de reciclare care poate ajuta la reducerea deșeurilor și poate aduce beneficii mediului.

Ce obiecte NU ar trebui să achiziționați niciodată la mâna a doua

Ținând cont de cele menționate, dacă decideți totuși, să cumpărați anumite articole second-hand, există câteva „oferte” pe care nici nu ar trebui să le luați în considerare, pentru a vă menține casa fericită și sănătoasă:

  • Perne – Pernele de pat sau de podea este mai indicat să fie cumpărate noi decât la mâna a doua. Nu știți unde au fost sau cum au fost folosite. Pernele, ca și alte articole tapițate, riscă să fie purtătoare de acarieni, microbi și o multitudine de alți germeni și bacterii. Experții sunt împărțiți în ceea ce privește problema pernelor second-hand. Cumpărați doar perne cu fermoar, astfel încât să puteți arunca inserția și să spălați husa. Dacă găsiți o pernă de mătase cu adevărat unică și în stare bună, poate ar merita să o duceți la o curățătorie chimică pentru o dezinfectare amănunțită.
  • Sticlărie și veselă – Dacă faceți cumpărături pentru vesela pe care doriți să o folosiți pentru alimente și nu doar în scopuri de afișare, cu unele vase mai vechi ar putea exista o problemă a plumbului. Autoritățile internaționale în domeniul siguranței alimentelor nu au început să reglementeze plumbul existent în prelucrarea obiectelor de veselă decât după anii ’70, ceea ce înseamnă că unele vase vintage fabricate înainte de acest moment ar putea conține cantități însemnate de plumb. Dacă nu sunteți siguri unde sau când a fost făcut un anumit vas, există o serie de kituri de testare pe care le puteți cumpăra pentru a determina cantitatea de plumb conținută. Efectuarea unor cercetări asupra mărcii care a produs vasele poate ajuta, de asemenea, să determinați dacă articolul respectiv conține sau nu plumb.
  • Saltele – Nu cumpărați niciodată saltele uzate! Nu există nicio modalitate sigură de a ști cum a fost folosită o saltea înainte de a ajunge la un magazin second-hand sau de cât timp se află în acel loc. În timp ce ploșnițele de pat sau fluidele corporale sunt probabil principalele preocupări pe care le au majoritatea oamenilor cu o saltea uzată, cea mai mare preocupare este de fapt sprijinul pe care îl oferă. Saltelele se defectează din cauza utilizării regulate, iar o saltea uzată are de obicei adâncituri, înclinări sau defecte care pot face ravagii asupra calității somnului și a corpului, în general. O saltea folosită prezintă mult prea multe probleme pe care nu le puteți rezolva. Pe partea sanitară, evident că nu puteți spăla o saltea întreagă. În plus, ele vin cu dăunători, alergeni, mucegai, fluide corporale și bacterii. În ceea ce privește funcționalitatea, producătorii proiectează astăzi saltele pentru a oferi suport adecvat corpului în timpul odihnei. Saltelele uzate pot avea tehnologie depășită sau structuri interne degradate care pot cauza probleme de aliniere și dureri. Vă rămâne, așadar, o singură opțiune, achiziționarea unei saltele noi, prin care puteți câștiga mai presus de orice liniștea sufletească că patul este curat, capabil să ofere suport adecvat și susținut de o garanție.
  • Tăblii tapițate – La fel ca pernele și saltelele, tăbliile tapițate sunt terenul perfect pentru germeni și bacterii. Unii oameni nu își spală atât de des părul sau corpul și automat toată mizeria ajunge în pat sau pe tăblie. Produsele de păr pot păta și pot lăsa un miros specific pe tăblia patului. Dacă sunteți hotărâți să cumpărați o tăblie la mâna a doua, optați măcar pentru una care nu este tapițată. De asemenea, ar trebui să evitați cumpărarea de mobilier tapițat uzat, în general! Fără canapele, scaune, scaune suprapuse sau șezlonguri. Și nu spunem asta doar din pricina ploșnițelor, chiar dacă sunt o preocupare reală. Aceste piese sunt uzate, ba chiar abuzate. Mirosurile, petele și alte lucruri care nici nu vă trec prin minte – de la alimente la lichide – ajung pe ele, făcându-le piese de mobilier pe care nu le doriți în propria casă.
  • Mobilier din lemn – Nu toate mobilierul din lemn este potrivit pentru refinisare sau merită timpul și efortul implicat. Cu excepția cazului în care este lemn real, care poate fi șlefuit, nu vă pierdeți banii. Evitați în special mobilierul care este din plăci aglomerate. Specialiștii îi avertizează pe cumpărători să evite mobilierul cu furnir care adesea se dezlipește și nu poate fi reparat. Un furnir este doar o foaie dintr-un lemn foarte subțire, care adesea se ridică de pe suprafața unei mese sau a unei comode. O inspecție amănunțită este cheia. Asigurați-vă că sertarele funcționează, laminatul este în stare bună, iar mobilierul este stabil și funcțional. Evitați obiectele cu semne de manopera proastă. Stați departe de mobilierul ale cărui sertare nu sunt construite în coadă de rândunică – semn sigur al unei piese prost făcute. Inspectați întotdeauna picioarele sau partea inferioară a mobilierului din lemn de esență tare sau moale, pentru a căuta grămăjoare de rumeguș. Dacă observați acest lucru, ar putea însemna că piesa este un habitat pentru larva de lemn a gândacilor de mobilă. Indiferent de cât de frumoasă ar fi o piesă, dacă tapițeria este uzată sau ruptă, cel mai bine ar fi să renunțați la ea. Dacă este ruptă și zdrențuită, stați departe de ea, întrucât retapițarea și recondiționarea sunt foarte scumpe.
  • Mobilă din fier ruginit – Rugina este foarte corozivă și dăunătoare pentru mobilier, făcându-l potențial instabil. Uitați-vă cu adevărat după urme de rugină, pentru că rugina de fapt mănâncă și corodează metalul, ceea ce înseamnă că sprijinul nu va fi adecvat. Și nicio cantitate de vopsea nu poate repara o piesă de mobilier instabilă și corodată.
  • Covoare – Cu excepția modelelor persane vechi, de epocă, cel mai bine este să evitați să cumpărați covoare la mâna a doua. Oamenii se despart de covoare tocmai pentru că sunt prea murdare pentru a mai putea fi păstrate și recondiționate. De la pătarea cu vin roșu și până la folosirea covoarelor pe post de „litiere” de către animalele de companie, s-au întâmplat multe lucruri nefericite pe acel covor. S-ar putea să nu observați petele sau mirosul în magazin, însă odată întins în cameră s-ar putea să observați că nu a fost cea mai bună afacere. Indiferent de cât de mult încercați să-l curățați, acele pete și mirosuri sunt probabil imposibil de îndepărtat. Covoarele sunt adevărați magneți pentru murdărie, resturi, mizerie, mirosuri neplăcute și infestări. De asemenea, curățarea lor este mult prea costisitoare. Așadar, ar trebui să găsiți unul nou la prețul cumulat.
  • Pătuțuri de epocă sau second-hand – Deși pot fi construite frumos, pătuțurile vintage și second-hand nu sunt de obicei cea mai bună alegere pentru nou-născuți. Standardele de siguranță în continuă schimbare și sănătatea atât de importantă, mai ales în cazul sugarilor, fac ca un pătuț la mâna a doua să fie mai mult decât nesigur.
  • Aparate pe care nu le puteți testa – Când faceți cumpărături la mâna a doua, este dificil să testați un aparat pentru a asigura funcționalitatea completă și este imposibil să cunoașteți istoricul acestuia – cum a fost folosit și când a fost achiziționat. Aparatele electrocasnice au deja o durată de viață scurtă din cauza pieței de consum. Cu toate acestea, s-ar putea să fie o achiziție indicată în condițiile în care îl puteți testa, vi se oferă o garanție sau dacă doriți să investiți într-un aparat de epocă elegant pe care să îl recondiționați
  • Așternuturi – Chiar și lenjeria de pat nefolosită prezintă riscul de a transporta ploșnițe, păduchi, germeni și alte bacterii, mai ales dacă a intrat în contact cu alte textile sau articole tapițate. Darămite să nu știți povestea de fundal a modului în care a fost folosită sau în ce scopuri nebănuite.
  • Animale de pluș – Evitați să cumpărați jucării de pluș uzate! Chiar dacă sunt drăguțe și drăgălașe, animalele de pluș folosite pot fi problematice. Sunt magneți pentru praf, acarieni și alergeni și pot fi terenuri de reproducere pentru păduchi, ploșnițe și bacterii. În plus, dacă proprietarul anterior le-a iubit prea mult, piese precum nasturi, ochi, mânuțe, piciorușe se pot desprinde și prezintă pericol de sufocare pentru noul proprietar.
  • Vase antiaderente – Evitați să cumpărați vase de gătit antiaderente de pe piața second-hand. Acoperirile antiadezive pe vasele de gătit pot fi o problemă pentru oameni și mediu. Acestea conțin adesea substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS), care se descompun foarte lent în organism și pot cauza imunitatea scăzută, boli de rinichi și alte probleme de sănătate. Vasele de gătit antiaderente uzate prezintă adesea lovituri și zgârieturi, ceea ce poate crește acest risc.
  • Plăci de tăiat sau tocătoare – Nu cumpărați tocătoare de lemn cu intenția de a le folosi în bucătărie, întrucât nu există o modalitate reală de a dezinfecta o placă de tăiat fără substanțe chimice.

Alte articole second-hand de refuzat

  • Căști de protecție și pălării – Similar saltelei și lenjeriei de pat, orice lucru purtat pe cap nu trebuie cumpărat niciodată folosit. Indiferent dacă sunteți schior, ciclist sau skateboarder, ar trebui să cumpărați întotdeauna căști noi și niciodată la mâna a doua. Căștile sunt proiectate pentru a rezista la impact major și trebuie înlocuite după un anumit număr de ani. Nu există nicio modalitate de a ști cât de mult a fost folosită o cască la mâna a doua sau dacă poate absorbi în mod corespunzător impactul unei căderi. Căștile servesc scopului important de a vă proteja capul și creierul în caz de accidente. Sunt proiectate să reziste un anumit număr de ani și să absoarbă un singur impact grav. Când cumpăraţi o cască folosită, nu știţi la câte impacturi a fost supusă şi dacă este expirată. În timp ce deteriorarea carcasei exterioare a unei căști este din start un „steag roșu” clar, nu puteți vedea dacă și carcasa interioară este compromisă.
  • Scaune auto pentru copii – Un scaun auto este un alt articol pe care este necesar să-l cumpărați nou. Scaunele auto pot deveni compromise și ineficiente în a vă proteja copilul, odată ce a fost deja folosit, chiar dacă încă arată bine. De asemenea, aceste obiecte expiră și poate fi greu de spus dacă cele folosite au depășit datele de expirare.
  • Produse de igienă personală – Evitați să cumpărați produse de igienă personală second hand. Produsele de igienă personală, cum ar fi aparatele de ras, periuțele de dinți, mașina de tuns, trusele de unghii și machiaj, periile de corp, loțiunea și prosoapele trebuie să fie cumpărate noi. Nu există altă opțiune! Ele pot adăposti bacterii, ciuperci și multe altele, care pot cauza probleme de sănătate. În plus, acestea pot depăși cu mult datele de expirare și pot fi nesigure de utilizat.
  • Îmbrăcăminte intimă – Oricât de frumos ar arăta sau v-ați dori un anumit model, gândiți-vă de două(zeci) de ori înainte de a cumpăra articole de îmbrăcăminte intimă la mâna a doua. Cumpărarea de îmbrăcăminte intimă uzată poate prezenta probleme grave de igienă. NU cumpărați sutiene, lenjerie intimă sau costume de baie uzate. Nu încercați nici măcar să le atingeți sau pipăiți din motive sanitare evidente.
  • Pături electrice – Evitați să cumpărați pături electrice uzate. Chiar dacă păturile electrice pot fi calde și confortabile în nopțile reci de iarnă, ele prezintă riscuri serioase de siguranță pentru proprietarii lor. Păturile electrice noi sunt, de obicei, sigure atunci când sunt folosite conform recomandărilor, dar ar trebui să solicitați unui electrician să le testeze la fiecare doi ani și să le aruncați după alți 10. De asemenea, dacă veți cumpăra una folosită, nu veți ști cât de veche este și dacă există defecțiuni ale firelor care îi pot provoca supraîncălzirea și chiar declanșarea unui incendiu.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.marthastewart.com/things-never-buy-at-thrift-stores-8391245

https://www.marthastewart.com/items-to-never-buy-secondhand-8411067

https://housewifehowtos.com/frugal-tips/20-things-not-to-buy-used/

https://money.usnews.com/money/personal-finance/spending/articles/things-you-should-never-buy-used

https://www.southernliving.com/items-not-to-buy-secondhand-8408206