Războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei va domina agenda celei de-a 31-a sesiuni a AP a OSCE de la București

„Radiojurnal” – Realizator: Mira Gomboș – Politicieni din peste 50 de țări s-au reunit la București, unde a început cea de-a 31-a sesiune a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. La capătul dezbaterilor care vor dura cinci zile va fi adoptată Declarația de la București, cu recomandări pentru guvernele și parlamentele naționale, precum și pentru comunitatea internațională în domenii precum securitatea, mediul și drepturile omului. Reporterul RRA Alina Stănuță are detalii.
Reporter: Războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei va domina agenda celor cinci zile de dezbateri de aici, de la București – arăta Pia Kauma, președintele Adunării Parlamentare a OSCE.
Pia Kauma: Suverantatea și integritatea teritorială a Ucrainei rămâne nenegociabilă. Sprijinul continuu demonstrează devotamentul comun de a respecta dreptul internațional. Curajul și reziliența demonstrată de poporul ucrainean ne inspiră, iar săptămâna aceasta sesiunea anuală va reafirma angajamentul nostru deplin de a ne susține prietenii în sprijinul economic, umanitar și politic de care au nevoie.
Reporter: La rândul său, președintele delegației legislativului român la Adunarea Parlamentară a OSCE, Dan Barna, arăta că România a susținut Ucraina prin ajutor financiar și militar, și rămâne alături de țara vecină atât timp cât va fi nevoie. Astăzi, mai mult ca oricând, OSCE joacă un rol-cheie pentru consolidarea securității și cooperării în Europa, prin abordarea sa cuprinzătoare, iar România a fost și rămâne un partener determinant și activ pentru implementarea deplină a principiilor și angajamentelor asumate – spune liderul Senatului, Nicolae Ciucă. Acesta a arătat că marea bătălie a anului 2024 este între democrație și autoritarism. Inteligența artificială, schimbările climatice, combaterea traficului de droguri sau de persoane, dar și migrația sunt alte câteva teme care vor fi discutate în aceste zile la Palatul Parlamentului./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (29 iunie)