SUA încearcă relansarea negocierilor indirecte dintre Hamas şi Israel

Cel puţin 35 de persoane au fost ucise ieri în urma unor lovituri israeliene în Fâşia Gaza, au anunţat surse medicale locale. Armata israeliană a anunţat că doi militari şi zeci de terorişti au fost ucişi în lupte care au avut loc în nordul Gazei, o zonă a enclavei despre care Israelul spusese în urmă cu câteva luni că a fost curăţată.

Între timp, Statele Unite încearcă să relanseze negocierile indirecte dintre Hamas şi Israel privind o încetare a focului. Convorbirile sunt mediate de Statele Unite, Egipt şi Qatar, iar ultima propunere de încetare a focului, prezentată de Washington, a primit şi sprijinul Consiliului de Securitate al ONU, însă a fost respinsă de Hamas. Corespondentul RRA, Ion Ştiubea, ne spune mai multe.

Reporter: Un factor arab implicat în desfășurarea tratativelor și-a exprimat optimismul cu privire la șansele noului demers american și a afirmat că deblocarea tratativelor depinde în continuare de Hamas și Israel.

Surse israeliene au declarat că noua propunere modificată care a fost transmisă statelor arabe mediatoare are deja aprobarea conducerii israeliene și că sunt șanse bune ca un progres în reluarea tratativelor să fie obținut chiar înaintea încheierii operațiunii militare israeliene din Rafah.

Surse americane au mai făcut cunoscut că Statele Unite încearcă să aranjeze și o întâlnire fizică între reprezentanții țărilor mediatoare, chiar în următoarele zile, pentru a crea mai multe șanse deblocării tratativelor dintre Israel și Hamas. S-a transmis de asemenea că autoritățile qatareze exercită presiuni grele asupra Hamasului pentru ca acesta să revină la masa tratativelor./RADOR RADIO ROMÂNIA/csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 30 iunie