2024. július 01.

Bukarestben ülésezik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Parlamenti Közgyűlése

A megbeszélés fő témája: „Az EBESZ szerepe a jelenlegi biztonsági struktúrában a parlamentek szemszögéből”. Az EBESZ 31. parlamenti ülésszaka, amelyet jelenleg Bukarestben tartanak, Dan Barna, a nemzetközi szervezet román parlamenti küldöttségének elnöke szerint geopolitikai szempontból is fontos esemény. A rendezvény ugyanakkor Románia szerepének elismerése a jelenlegi regionális kontextusban, az ukrajnai háborúban és az EBESZ-országok egészét érintő európai biztonsági fejleményekben. Oroszország Ukrajna elleni háborúja az egyik fő téma az ülés napirendjén. (Radio România Actualităţi)

Romániában 2023 végén több mint 67 ezer egészségügyi központ működött

Ebből 55 ezer a városokban és csak 12 ezer a falvakban – derült ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) ma közzétett adataiból. A legtöbb háziorvosi rendelő városi területeken működött, 6200, míg vidéken 4100. A kórházak az év egészében 3,7 millió esetet kezeltek, több mint félmillióval többet, mint 2022-ben. Az egészségügyi hálózatban 2023-ban is 554 kórház működött, tízzel több, mint az előző évben, a gyógyszerhálózatban pedig 10 ezer gyógyszertár volt. (Radio România Actualităţi)

A Pénzügyminisztérium júliusban mintegy 6 milliárd lejes kölcsönt tervez felvenni a kereskedelmi bankoktól

Ehhez még hozzáadódik egy 585 millió lejes összeg a kötvényárverésekhez kapcsolódó további, nem versenypiaci licitálások révén. A hitelfelvétel teljes összege 365 millió lejjel alacsonyabb, mint az e havi, és az államadósság újrafinanszírozására, valamint az államháztartási hiány fedezésére fordítják. (Radio România Actualităţi)

Megválasztották a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) új Országos Elnökségét

Ennek összetételéről a párt szombati rendkívüli kongresszusán részt vevő 600 küldött szavazott. A párt alapszabálya szerint az új elnökség 25 tagból áll, akik közül az egyik a pártelnök. Elena Lasconit az összes tag internetes szavazással választotta meg, a párt képviselői az Országos Elnökségben pedig a következők: Dominic Fritz, Clotilde Armand, Ionuț Moșteanu, Cristina Prună és Allen Coliban.Az interneten közzétett üzenetében Elena Lasconi emlékeztetett arra, hogy nem egy párt újjáépítésén dolgozik, hanem egy mozgalom létrehozásán, amelynek célja, hogy folytassa azt, amit a románok 1989-ben elkezdtek. (Radio România Actualităţi)

Az engedélyezett szolgáltatók figyelmeztetnek, hogy a nyaralási szezonban megnő a hamis szervezett utazási csalások kockázata

Arra kérik a románokat, hogy legyenek éberek, alaposan elemezzék a szerződéseket, és csak ezután írják alá és fizessenek.
Adrian Lungu, a közszolgálati rádió Szilágy megyei tudósítója a rádió reggeli hírműsorában elmondta, hogy az engedélyezett utazási irodák és a fogyasztóvédelmi biztosok arra figyelmeztetik a szervezett nyaralások vásárlóit, hogy óvakodjanak a jogosítvány nélkül működő utazási irodáktól és azoktól, akik olyan ajánlatokkal jönnek, amelyek túlságosan olcsók ahhoz, hogy valódiak legyenek.
Corina Gliguță turisztikai szakértő: Ne keressenek olyan ajánlatokat, amelyek rendkívül vonzóak, olyan értelemben, hogy egy szálloda, amely öt helyen 100 lejért jelenik meg a neten, és egy helyen 10 lejért találják meg, nyilvánvalóan nem valódi ajánlat. Vannak különböző oldalak, amelyek mögött nem feltétlenül áll utazási iroda. Az is elképzelhető, hogy valós, de elévült ajánlatokkal találkoznak az érdeklődők, miután kellemetlenségeknek teszik ki magukat. Tehát nem lehet igazán jó nyaralást összehozni egy úgymond „szuper rendkívüli ajánlaton”. Ilyen nincs. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin