Curtea Supremă a Statelor Unite a decis luni că Donald Trump nu poate fi urmărit penal pentru acțiuni oficiale întreprinse în calitate de președinte, dar poate fi judecat pentru cele comise în calitate de persoană privată. Hotărârea este una de referință, recunoscând pentru prima dată imunitatea prezidențială absolută împotriva urmăririi penale.
Cu o hotărâre adoptată cu o majoritate de 6-3 redactată de judecătorul John Roberts, magistraţii au anulat decizia unei instanțe inferioare care respingea cererea lui Donald Trump de imunitate față de acuzațiile penale referitoare la eforturile sale de a anula pierderea alegerilor din 2020 în fața lui Joe Biden. „Concluzionăm că, în conformitate cu structura noastră constituțională a puterilor separate, natura puterii prezidențiale impune ca fostul președinte să aibă o anumită imunitate faţă de urmărirea penală pentru acte oficiale din timpul mandatului său”, a scris judecătorul Roberts. „Cel puțin cu privire la exercitarea de către președinte a prerogativelor sale constituționale de bază, această imunitate trebuie să fie absolută. În ceea ce privește celelalte acțiuni oficiale ale sale, are de asemenea dreptul la imunitate”, a adăugat dl Roberts. Judecătorul Roberts a spus că procesul lui Donald Trump va fi trimis înapoi la instanțe inferioare pentru revizuire ulterioară.
Instanța a analizat patru categorii de acţiuni cuprinse în rechizitoriul dlui Trump: discuțiile sale cu oficialii Departamentului de Justiție în urma alegerilor din 2020, presupusele sale presiuni asupra vicepreședintelui de atunci Mike Pence pentru a bloca certificarea câștigării alegerilor de către Joe Biden, presupusul său rol în adunarea unor falși electori pro-Trump și comportamentul său legat de atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA.
Instanța a constatat că Donald Trump beneficiază de imunitate în cazul conversațiilor cu oficialii Departamentului de Justiție, dar a returnat cazul instanțelor inferioare pentru a stabili dacă acesta are imunitate şi pentru celelalte trei categorii de acuzaţii. Hotărârea a marcat prima dată de la înfiinţarea naţiunii americane, în secolul al XVIII-lea, când Curtea Supremă a decis că foștii președinți pot fi protejați de acuzațiile penale în orice caz./opopescu/csimion
REUTERS – 1 iulie