DER SPIEGEL: Antrenorul României consideră că speculaţiile false constituie „o ruşine”

DER SPIEGEL (Germania), 27 iunie 2024 – România şi Slovacia au avut nevoie de un scor egal pentru a intra la optimi? Jucătorii au depus sau nu eforturi pentru a obţine măcar victoria? Această întrebare îi supără clar pe antrenorii celor două echipe.

Încă dinaintea fluierului de arbitru care deschidea jocul dintre România şi Slovacia era clar că ambele părţi vor intra în optimi cu un scor egal. Aşa a şi fost. Partida s-a încheiat cu scorul 1:1.

Înainte de joc exista temerea privind o pasare a mingii, de care şi-au adus aminte experţii într-ale fotbalului: „Ruşinea de la Dijon” care fusese, probabil, „cel mai plictisitor joc de CM din toate timpurile”, jucat de Germania împotriva Austriei şi soldat după 11 minute cu 1:0 pentru Germania. Un rezultat care garanta pentru ambele echipe participarea la următoarea rundă. Probabil că a fost vorba de o înţelegere prealabilă.

În cazul partidei de acum (România – Slovacia) exista o teamă faţă de ceva similar – spre indignarea antrenorului echipei române, Edward Iordănescu.

„Unii oameni ar trebui să ne ceară scuze” a declarat furios acesta după meci. Este clar că ambele echipe au dat totul. A vorbi încă înaintea meciului despre aşa ceva şi a acuza echipele şi pe jucători este o ruşine.”

„Am demonstrat că avem caracter. România joacă mereu cu caracter. Dacă am fi pierdut, ne-am fi întors acasă cu demnitate”, a spus Iordănescu. Pentru că Belgia şi Ucraina au jucat paralel obţinând 0:0, România a fost prima echipă din grup care a terminat jocul.

La rândul sau, Francesco Calzona, antrenorul-şef al slovacilor, a remarcat în cadrul conferinţei de presă ce a urmat: „Nimeni nu poate susţine că echipa mea nu ar fi jucat timp de 90 de minute cu toată forţa. România a vrut, la fel de mult ca şi noi, să câştige meciul, acest lucru a fost clar”.

(vet/dpa)

https://www.spiegel.de/sport/fussball/em-2024-rumaenien-und-slowakei-empoert-ueber-schummel-spekulationen-im-gruppenfinale-a-8dd81d4d-9e25-4028-b1f9-02f1f6d84384

Traducerea: Imola Stănescu/RADOR RADIO ROMANIA/istanesc/fmatei