PORTRET: Regizorul Sydney Pollack – 90 de ani de la naştere

Luni, 1 iulie, se împlinesc 90 de ani de la naşterea regizorului, actorului şi producătorului american de film Sydney Pollack. Considerat unul dintre cei mai prolifici oameni din cinematografia de după Al Doilea Război Mondial, el a abordat toate genurile de film, de la cele de dragoste până la cele de suspans, trecând prin televiziune.


de Răzvan Moceanu

Sydney Irwin Pollack s-a născut la 1 iulie 1934 în Lafayette, statul Indiana (SUA), într-o familie de imigranţi ruşi de origine evreiască.

În anul 1952 a absolvit liceul, apoi s-a mutat la New York.

Între anii 1952 şi 1954, tânărul Sydney a studiat actoria cu Sandford Meisner la „The Neighbourhood Playhouse School of the Theatre” din New York, apoi, după ce a parcurs stagiul militar, a revenit să predea actoria la aceeaşi şcoală pe care a absolvit-o.

Pollack şi-a început cariera de actor pe scena teatrului, însă debutul pe marele ecran l-a avut în 1962, în filmul „War Hunt”, prilej de a-l cunoaşte pe actorul Robert Redford, cu care a legat o prietenie îndelungată.

Primul său film ”The Slender Threat”, distribuit de Paramount Pictures în 1965, i-a avut, printre alţii, în distribuţie pe Sidney Poitier şi Anne Bancroft, iar pasul pentru lumea regiei a fost realizat la îndemnul actorului Burt Lancaster.

Photo taken in May 1972 shows (from L to R) US actor Robert Redford and director Sydney Pollack during the International Film Festival in Cannes. (Photo by AFP)

În următoarele 19 filme ale sale, indiferent de genul peliculei, Pollack a lucrat printre alţii cu actori de renume precum Burt Lancaster, Natalie Wood, Jane Fonda, Robert Mitchum, Al Pacino, Nicole Kidman.

În calitate de regizor, Pollack l-a solicitat pe Redford să joace în producţiile sale „This Property is Condemned” (1969), alături de Natalie Wood, „Jeremiah Johnson” (1972), „The Way We Were” (1973), „Three Days of the Condor” (1975), alături de Faye Dunaway, „The Electric Horseman” (1979), alături de Jane Fonda.

Pollack şi-a dovedit măiestria, în calitate de regizor şi actor, în comedia ”Tootsie” (1982), pentru care a primit o nominalizare la Oscar, oferind o perspectivă asupra problematicii feministe prin intermediul umorului, reuşind să creioneze o peliculă captivantă care a primit zece nominalizări la Oscar.

A cunoscut succesul în 1985 cu regia peliculei ”Out of Africa”, (1985) în distribuţia căreia îi regăsim pe Meryl Streep şi Robert Redford. Pelicula a primit 11 nominalizări la premiile Oscar şi a câştigat şapte statuete ale Academiei Americane de Film, printre care distincţia pentru cel mai bun regizor şi pe cea pentru cel mai bun film.

A urmat filmul „Havana” (1990), o altă producţie de succes în care a jucat Pollak a fost „Eyes Wide Shut”, alături de Tom Cruise şi de Nicole Kidman, în regia lui Stanley Kubrick (1999).

Undated picture of US film director, actor and producer Sydney Pollack. AFP PHOTO (Photo by AFP)

A cunoscut de asemenea succesul, în calitate de producător, cu peliculele ”The Talented Mr. Ripley” (1999), ”The Quiet American” (2002) şi ”Cold Mountain” (2003).

În 2004 a revenit la pupitrul regizoral cu pelicula ”The Interpreter” (2005), prima producţie filmată în sediul Naţiunilor Unite de la New York.

În anul 2000 a fost recompensat cu John Huston Award din partea Asociaţiei regizorilor din America pentru calităţile sale de ”apărător al drepturilor artiştilor”.

În 2007 a regizat ultimul său film, ”Sketches of Frank Gehry”, iar ”The Reader” (2008), ecranizarea romanului omonim din 1995 al scriitorului Bernhard Schlink, o poveste interesantă realizată într-o aură de mister cu accente socio-politice în Germania postbelică, a fost ultima peliculă la care a lucrat în calitate de producător. Filmul, regizat de Stephen Daldry, a fost lansat după decesul lui Pollack.

În filmele sale, Pollack a căutat să includă în distribuţie actori de renume care au adus o contribuţie aparte producţiilor sale, generând, astfel, încasări semnificative.

Pentru cariera sa remarcabilă, pe lângă cele două premii Oscar, pentru cel mai bun regizor şi pentru cel mai bun film pentru pelicula ”Out of Africa”, Sydney Pollack a mai câştigat alte 25 de premii şi a primit 40 de nominalizări la distincţii din industria de profil pentru eforturile sale depuse în cele peste 40 de pelicule regizate sau produse în care a abordat un evantai extins de teme socio-politice. A mai fost nominalizat de patru ori la prestigioasele premii ale Academiei Americane de Film pentru filmele ”Tootsie” (1982), ”They Shoot Horses, Don’t they?” (1969), ”Michael Clayton”, ”The Reader” (2008).

A mai câştigat premiul Primetime Emmy pentru Cea mai bună producţie de televiziune în 2008 cu „Recount”, Premiul Societăţii Cinematografice Americane în 2006, Premiul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin în 1986, Premiul Bodil în 1983, Premiul Cristopher pentru filmul „Iris” (2002), Premiul David di Donatello pentru „Out of Africa” (1986), premiul Guild of German Art House Cinemas (1987), Premiul Hollywood Film (2003), Premiul Silver Ribbon al Italian National Syndicate of Film Journalists (1986), Premiul Leopard of Honor la Festivalul internaţional de film de la Locarno (2002), Premiul OCIC în cadrul Festivalului de film „Mar del Plata” (1966).

Sydney Pollack a murit la 26 mai 2008, în locuinţa sa din Pacific Palisades, o suburbie a metropolei Los Angeles, la vârsta de 73 de ani.

Actor Tom Cruise (L) embraces actor and director Sydney Pollack (R) at the Second Annual Directors Guild of America Honors in New York, 10 December 2000. Cruise presented Pollack with the Artists Rights Foundation „John Huston Award.” AFP PHOTO Doug KANTER (Photo by DOUG KANTER / AFP)