Primele rezultate de la alegerile legislative anticipate din Franța

Realizator: Ianna Ioniță – Avem și primele rezultate de la alegerile legislative anticipate din Franța. Daniela Coman este acum în legătură directă cu noi. Bună seara!
Reporter: Bună seara, Ianna! Vorbim în primul rând de o participare excepțională, este caracterizată drept istorică. Nu a fost încă anunțată cifra finală, dar potrivit estimărilor, ea este cuprinsă între 67% și 70%, cu 20% mai mare decât acum doi ani. Și deja nu mai vorbim de sondaje, pentru că avem rezultate oficiale, rezultate după numărarea voturilor în numeroase circumscripţii, iar acestea confirmă sondajele, și anume extrema dreaptă, Reuniunea Națională se află pe primul loc, reușind să câștige aproape 34% din voturile exprimate, fiind urmată de alianța partidelor de stânga, Noul Front Popular, cu 28% și partidele din coaliția prezidențială Ensemble, Împreună, apropiate președintelui Macron, cu aproape 21%. Potrivit sistemului electoral francez, în turul al doilea, de duminica viitoare, se înfruntă primii doi sau primii trei clasați, condiția fiind să fi obținut astăzi cel puțin 12,5% din voturile tuturor alegătorilor înscriși pe liste. Jocurile se vor face în special în acele circumscripții unde avem așa numele triangulare, iar acestea sunt neobișnuit de multe spre deosebire de alte alegeri, în aproape 300 din cele 577 de cicumscripţii. Situația a fost favorizată de faptul că lupta s-a dat între trei mari blocuri politice. Deja alianța partidelor de stânga, Noul Front Popular, a anunțat că își va retrage toţi candidații care au ieșit pe locul trei, chemând la o mobilizare împotriva extremei drepte. În tabără macronistă este mare tristețe, după ce au ajuns în doi ani de pe locul întâi pe cel de-al treilea. Fostul premier, Edouard Philippe, a proclamat sfântul peisajului politic rezultat după alegerile prezidențiale din 2022. Amintim că s-a ajuns în această situație din cauza deciziei de rezolvare a Adunării Naționale, însă nu a numit vinovatul. Indicația sa de vot a fost blocarea candidaților extremelor atât de stânga, cât și de dreapta. Fără să-și ascundă satisfacția și bucuria, lidera de facto a Rassemblement National, Reuniunea Națională, Marine Le Pen, care a câștigat un nou mandat de deputat, obţinând peste 54% din voturi din primul tur în circumscripția în care a candidat a făcut apel la alegători ca duminica viitoare să-i dea partidului său majoritatea absolută în noua Adunare Națională, pentru ca preşedintele său Jordan Bardella să devină prim-ministru și să înceapă de-a doua zi redresarea țării. Așadar este greu de anticipat ce se va întâmpla peste o săptămână și ce culoare va avea viitorul guvern al Franţei. Confruntarea continuă.
Realizator: Şi dacă va avea sau nu ecouri la Bruxelles. Emmanuel Macron ce spune, Dana?
Reporter: Emmanuel Macron a trimis doar o declarație scrisă în care cere o mobilizare a forțelor democratice împotriva extremelor, același lucru pe care l-a susținut și în timpul campaniei electorale. El a fost un pic izolat de tabăra prezidențială, din partidele din coaliția actuală, coaliție guvernamentală pentru că, practic, el a fost făcut responsabil de situația în care a ajuns partidul și de această decizie de a dizolva, se spune, fără să consulte pe nimeni, Adunarea Națională care era în funcție și de a provoca aceste alegeri anticipate într-un termen atât de scurt, fără să permită pregătirea și într-un moment în care societatea este foarte concentrată negativ împotriva lui, pentru că este președinte de şapte ani, iar toate neajunsurile care s-au acumulat în timp, scăderea masivă a puterii de cumpărare, problemele de insecuritate, creșterea migrației sunt puse în seama lui de populație, ceea ce, iată, s-a văzut și la votul de astăzi.
Realizator: Multumesc tare mult, Daniela Coman!/RADOR RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI/rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 30 iunie)