Serghei Lavrov va prezida dezbaterile Consiliului de Securitate al ONU din 16 și 17 iulie

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va prezida dezbaterile la nivel ministerial ale Consiliului de Securitate al ONU, care vor avea loc la New York pe 16 și 17 iulie, se precizează într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului diplomatic rus.

„În timpul președinției ruse (în Consiliul de Securitate al ONU – nota TASS) sunt planificate trei evenimente centrale. Pe 16 iulie – dezbatere deschisă la nivel ministerial pe tema „Cooperare multilaterală în interesul creării unei ordini mondiale mai juste, democratice și durabile”. Pe 17 iulie – dezbatere deschisă la nivel ministerial cu privire la situația din Orientul Mijlociu, inclusiv chestiunea palestiniană. ‘…’ Primele două evenimente vor fi prezidate de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov” – au anunţat surse din cadrul MAE rus.

Al treilea eveniment – dezbaterea Consiliului de Securitate privind cooperarea dintre ONU și OTSC, CSI și OCS – va avea loc pe 19 iulie. „Per ansamblu, programul de lucru al Consiliului este foarte bogat” – se precizează în mesaj. „Ca parte a ciclului de raportare a mandatului, vor avea loc şedinţe privind situația din Haiti, R. D. Congo, Africa de Vest și regiunea Sahel, Yemen, Cipru, Columbia, Liban și Siria, precum și cu privire la activitatea Centrului Regional al ONU pentru Diplomație Preventivă pentru Asia Centrală. Se preconizează extinderea mandatelor Biroului Integrat al ONU în Haiti, al Misiunii ONU pentru Sprijinirea Implementării Acordului de la Hodeidah și al regimului de sancțiuni al Consiliului de Securitate privind Republica Centrafricană (CAR)” – se subliniază în comunicat.

Surse din cadrul Ministerului rus de Externe au clarificat că agenda include și discuții privind îndeplinirea Rezoluției 2720 a Consiliului de Securitate al ONU privind mecanismul umanitar pentru Fâșia Gaza, cu participarea Coordonatorului ONU pentru Afaceri Umanitare și Reconstrucție în Fâșia Gaza, Sigrid Kaag. „Federația Rusă, în calitate de membru permanent al Consiliului și participant responsabil în comunitatea internațională, va depune în mod tradițional toate eforturile pentru a asigura activitatea coordonată și eficientă a acestui organism. În acest sens, Rusia își va îndruma colegii din Consiliul de Securitate să caute pentru numitori comuni ținând cont în același timp cu atenție de interesele tuturor părților interesate” – au asigurat sursele MAE rus. Rusia a preluat președinția Consiliului de Securitate al ONU la 1 iulie 2024./ssirbu/schelaru

https://tass.ru/politika/21245899

www.tass.ru – 1 iulie