Ungaria a preluat preşedinţia semestrială a UE

Ungaria a preluat preşedinţia semestrială a Uniunii Europene cu deviza „Să facem Europa măreaţă din nou!”, care evocă sloganul electoral al fostului preşedinte american Donald Trump, a cărui posibilă realegere îngrijorează multe capitale europene.

Ministrul ungar pentru afaceri europene a declarat însă la Budapesta că motto-ul ales sugerează o preşedinţie activă şi dinamică. El a spus că Europa are nevoie de schimbare pentru a face faţă unor provocări majore, după ce în ultimii ani a oferit adesea răspunsuri greşite acestor provocări. Trimisul RRA, Ioan Suciu, transmite din capitala ungară.

Reporter: Ministrul responsabil pentru afaceri europene, Bóka János, a anunțat la Budapesta, că au fost stabilite șapte priorități pentru președenție, domeniile în care se dorește să se pună accent deosebit. Iar pentru aceasta, președinția ungară caută soluții reale la probleme reale ale Europei, dorindu-se un intermediar corect, care va colabora loial cu toate statele membre.

Bóka János: Pentru a stimula competitivitatea și creșterea economică a Uniunii Europene, va fi adoptat un nou acord european. De asemenea, vom sprijini consolidarea industriei de apărare și a inovării europene, precum și coperarea în achizițiile de apărare între statele membre. Vom încheia acordul de parteneriat pentru protecția frontierelor externe și pentru a aborda cauzele migrației. În plus, vom promova o politică de extindere bazată pe merite echilibrate și credibilă, avansând procesul de extindere pentru toate țările candidate din Balcanii de Vest./apostelnicu/ctuluc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 iulie