2024. július 2

Az Országos Statisztikai Intézet szerint a tavaly nagyobb volt a románok könyvtári olvasási kedve

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerint a románok nagyobb hajlandóságot tanusitottak a tavaly a könyvtári olvasás és a kulturális tevékenységek iránt. A statisztikai adatok szerint 2023-ban a könyvtárak 19,2 millió kötetet adtak ki 2,4 millió aktív felhasználónak, 54 000-rel többet, mint 2022-ben. Az INS szerint a múzeumok és közgyűjtemények megtekintése 2023-ban 3,1 millióval haladta meg a két évvel ezelőtti szintet. Hasonló kép alakult ki az előadások és a koncertek számát, illetve a közönség számát illetően is, amely 2022-hez képest közel 2 millióval nőtt a vizsgált időszakban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG  – 07.02)

Románia az egy főre jutó bruttó hazai termék tekintetében felzárkózott Lengyelországhoz

Románia utolérte Lengyelországot az egy főre jutó bruttó hazai termék tekintetében, derült ki az Eurostat adatain alapuló elemzésből, amelyet a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának kutatói készítettek. Románia GDP-je tavaly meghaladta az ezerhatszáz milliárd lejt, és 250%-kal volt nagyobb a 10 évvel ezelőttihez képest. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, Szász Levente elmondta: A hír pozitív. Románia utolérte Lengyelországot az egy főre jutó GDP tekintetében. Emelkedő trendben vagyunk. De felmerül a kérdés: megegyezik-e a román gazdaság fejlettsége a lengyel fejlettségi szinttel? Erre szerény válaszom az, hogy nem, még nem. Ahhoz, hogy ez a gazdasági növekedési folyamat fejlődést is generáljon, a lakosság életszínvonalának emelésére is szükség van, vélik a terület szakértői. Románia mögött olyan országok állnak, mint Magyarország, Horvátország, Szlovákia, Lettország, Görögország és Bulgária, fűzte hozzá Szász Levente. „Amúgy megvan a válaszunk, hogy az egy főre jutó GDP alapján az Európai Unió 6 tagállama előtt vagyunk. Románia az Európai Unió átlagának 80 százalékán áll. Olaszország például jóval magasabban, az európai átlag közelében van. A trend tehát jó, pozitív, a növekedés üteme a legmagasabb és a leggyorsabb a régióban”, nyilatkozta a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.02)

A világon az első nulla szén-dioxid-kibocsátású gumiabroncsgyár legyártotta az első tesztgumit, Nagyváradon

A világ első nulla szén-dioxid-kibocsátású nagyváradi gumiabroncsgyár – amely 650 millió eurós beruházást jelentett- hétfőn legyártotta az első tesztgumit. A finn Nokian Tyres cég bejelentette, hogy a munkálatok a tervnek és a költségvetésnek megfelelően haladnak. A gyártás tulajdonképenni megkezdése után a gyár éves gyártási kapacitása 6 millió gumiabroncs lesz, ami a jövőben tovább növekedhet. A Nagyváradon gyártott gumiabroncsokat elsősorban Közép-Európában forgalmazzák.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.02)

A magyar miniszterelnök Kijevbe látogat

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Kijevbe látogatott, egy napra arra, hogy hivatalosan átvette az EU soros elnökségét.Célja, megtudni, hogy milyen békelehetőségek vannak, mondta a magyar kormány szóvivője. A sajtóorgánumok megjegyzik, hogy a látogatás azért meglepő, mert Magyarország ellentmondást nem tűrő hangot ütött meg az Unióban, mivel szorosabbra fűzte politikai és gazdasági kapcsolatait Oroszországgal, folyamatosan zárolta a Kijevnek nyújtott katonai segélyt, ellenezte az unióhoz való csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és mindig feltétel nélküli tűzszünetet követel Oroszországnak, az agresszor államnak. Orbán miniszterelnöknek ez az első kijevi látogatása az ukrajnai orosz agresszió kezdete óta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.02)

Bukarestben folytatódnak az EBESZ Parlamenti Közgyűlés éves ülésszakának munkálatai

A román fővárosban folytatódnak az EBESZ Parlamenti Közgyűlés éves ülésszakának munkálatai, amelyen több mint 50 ország politikusai vesznek részt. Tegnap terítékre kerültek az általános szakbizottságok állásfoglalásai olyan témákban, mint a biztonság, klímaváltozás és környezetvédelem, amelyek bekerülnek a Bukaresti Nyilatkozatba, a holnap elfogadandó záródokumentumba. A Politikai és Biztonsági Ügyek Általános Bizottságának munkálatain Dan Barna parlamenti képviselő módosító javaslatot nyújtott be a határozattervezethez. A képviselő felidézte, hogy Moldova Köztársaság szuverén módon az európai integráció útját választotta, a történelem legeurópaibb kormánya és elnöke vezetésével. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kisinyóvi hatóságok azt kérik, hogy támogassák őket a demokratikus és biztonságos társadalom kialakulásában. A parlamenti képviselő javaslatát egyhangúlag megszavazták, amely az EBESZ bukaresti Parlamenti Közgyűlésének zárónyilatkozatába is bekerül. Ugyanakkor a Gazdasági Általános Bizottság is elfogadta állásfoglalását, valamint további határozatokat a klímaváltozásról, a korrupció külpolitikai eszközként való alkalmazásának megakadályozásáról, valamint a környezet védelméről a nemzetközi fegyveres konfliktusok közepette.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.02)

Az Európai Bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy sürgősen nyújtsák be hosszú távú éghajlat- és energiaterveiket

Az Európai Bizottság ebben a hónapban felkéri a tagállamokat, hogy sürgősen nyújtsák be hosszú távú éghajlat- és energiaterveiket. A Bizottság szóvivője arra figyelmeztetett, hogy mindössze négy állam tett eleget jogi kötelezettségének. A megkésett tagállamoknak, köztük Romániának, június 30-ig el kellett volna megküldeniük a 2030-ig érevényes nemzeti energia- és éghajlat-terveiket. A Bizottság megjegyezte, hogy nem indít azonnal eljárást az európai jogszabályok megsértése miatt, és sürgős kérdésként terjeszti elő e problémát az európai környezetvédelmi és energiaügyi miniszterek júliusi ülésén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.02)

Rozália Gănciulescu -RADOR