Israelul rămâne pe prima pagină a ziarelor străine, și pe bună dreptate. O serie de articole din presă atrag atenția că actualul conflict dintre armata israeliană și militanții palestinieni Hamas este departe de a se încheia.
„Palestinienii fug din Khan Younis după ce o serie de bombardamente israeliene s-au soldat cu opt morți”, titrează cotidianul britanic The Guardian. Și tot The Guardian adaugă însă că „armata israeliană, după ce a bombardat un oraș aflat deja în ruină, a cerut evacuarea locuitorilor rămași în urma unui val de rachete reclamat de Jihadul Islamic”. Din Israel. ziarul Ha’aretz estimează că, ”dată fiind criminalitatea în creștere din Fâșia Gaza, Israelul se confruntă o niște lupte de gherilă în stil irakian”. Și, în ceea ce îl privește, premierul israelian Benjamin Netanyahu se arată categoric. Potrivit ziarului israelian Yedioth Ahronoth, „Netanyahu afirmă că războiul se va încheia numai după ce vor fi fost atinse toate obiectivele”.
Ucraina rămâne și ea pe prima pagină a ziarelor, și nu doar din cauza conflictului cu Rusia, ci și în urma unui eveniment care, după cum și era de așteptat, a fost urmărit cu atenție de presă. „Orban – un devotat aliat al Rusiei și un agitator în cadrul UE – efectuează o vizită în Ucraina”, titrează cotidianul american The New York Times. Dar același ziar amintește că „această deplasare nu înseamnă că guvernul ungar își va schimba complet poziția politică. Orban apelează de zeci de ani la acest ‚dans al păunului’, dar dependența energetică a Ungariei de Rusia va rămâne mai mare ca niciodată”. Altminteri, cotidianul budapestan Magyar Hirlap estimează că, „în calitate de negociator, Viktor Orban se află într-o poziție excelentă”. În același ziar, președintele Zelenski afirmă că „s-a înțeles cu Orban și se bucură că prima vizită a premierului Orban, după preluarea de către Ungaria a președinției rotative a Uniunii Europene, a fost în Ucraina”. Dar un alt ziar budapestan, Heti Vilaggazdasag (HVG), pare să mai potolească din entuziasm, titrând: „Vizita lui Orban la Kiev nu înseamnă sfârșitul prieteniei cu Rusia”. Iar de la Moscova, cotidianul rusesc Izvestia afirmă că, potrivit declarațiilor lui Orban, „Zelenski nu a agreat în mod deosebit ideea unei încetări temporare a focului”.
Cât despre viitorul Europei sau, mai exact, al Uniunii Europene, ziarele străine par să se arate îngrijorate. Cotidianul britanic The Telegraph îl citează pe Dick Schoof, fostul șef al serviciului de spionaj olandez, care, începând de ieri (2 iulie) este noul premier al Olandei. Potrivit ziarului britanic, el a anunțat deja că, „în materie de imigrație, va adopta cea mai strictă legislație din toate timpurile”.
Și, în sfârșit, alegerile anticipate din Franța sunt încă viu disputate, cu atât mai mult cu cât rezultatul final va putea fi aflat abia duminică. „Când vorbim despre combaterea antisemitismului, să nu ne înșelăm în privința adversarului”, afirmă un grup de intelectuali citat de ziarul francez Le Monde. Și desigur, adversarul ar fi Partidul Adunării Naționale, de extremă-dreaptă, al Marinei Le Pen. Dar, în Le Figaro, Jordan Bardella, politicianul-vedetă al acestui partid afirmă: „Astăzi, noi suntem adevăratul front republican”. Un alt ziar francez, Liberation, reclamă „cantitatea de mesaje rasiste, antisemite, complotiste și pro-Kremlin puse pe seama extremei drepte”. Și, făcând un joc de cuvinte legat de numele lui Bardella, în ediția sa de azi (miercuri, 3 iulie), faimosul Canard Enchaîné titrează: „Singurul slogan valabil duminică: Jordan, tu t’barres de la!”, respectiv, „Cară-te, Bardella!”.
Alexandru Danga